Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00
ζεστά η κρύα επιθέματα

Αποκατάσταση με Ζεστό ή Κρύο;

Έχετε μπερδευτεί για το πότε να χρησιμοποιείτε ζεστά και πότε κρύα επιθέματα; Σε μια εποχή που οι πληροφορίες ρέουν άφθονες και οι απόψεις πολλές φορές διίστανται, καθιστούν μια επιλογή σαν αυτή περίπλοκη. Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων του καθενός, ωστόσο, είναι το κλειδί για την ανακούφιση του πόνου και την επιτάχυνση της αποκατάστασης μετά από έναν τραυματισμό!

  1. Χρησιμοποιήστε κρύα επιθέματα αμέσως μετά από έναν τραυματισμό για να μειώσετε τη φλεγμονή.
  2. Μην χρησιμοποιείτε κρύα επιθέματα σε άκαμπτους μυς ή αρθρώσεις.
  3. Χρησιμοποιήστε θερμότητα για να χαλαρώσετε/ καταπραΰνετε τους πονεμένους μυς ή για να αυξήσετε το εύρος κίνησης.
  4. Μην χρησιμοποιείτε θερμότητα σε τραυματισμούς που είναι ζεστοί στην αφή.

Αν και αυτές οι 4 κατευθυντήριες γραμμές θα σας βοηθήσουν αρκετά στην επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα.

Μερικοί προτιμούν το κρύο…

Ως γενική οδηγία, οι ξαφνικοί οξείς τραυματισμοί, όπως το διάστρεμμα αστραγάλου, οι θλάσεις, οι μώλωπες και οι φλεγμονές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχρή θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Ο λόγος είναι ότι όταν προκύψει ξαφνικός τραυματισμός, ο περιβάλλων μαλακός ιστός μελανιάζει και πρήζεται. Η θεραπεία με κρύο βοηθά στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Η χρήση κρύου σε τέτοιους τραυματισμούς:

  • Μειώνει το πρήξιμο: Η ψυχρή θεραπεία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη ροή του αίματος στον τραυματισμό. Η μειωμένη ροή αίματος περιορίζει την ποσότητα υγρού που συγκεντρώνεται γύρω από τον τραυματισμό, η οποία αποτρέπει ή ελαχιστοποιεί το πρήξιμο και τους μώλωπες.
  • Ανακουφίζει από τον πόνο: Η ψυχρή θεραπεία μουδιάζει τις νευρικές απολήξεις, γεγονός που μειώνει τα μηνύματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο.

Μερικοί προτιμούν το ζεστό…

Οι άκαμπτοι και πονεμένοι μύες αντιμετωπίζονται καλύτερα με θερμότητα επειδή βοηθάει στη χαλάρωσή τους. Η θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από την άσκηση για να βελτιώσει την κινητικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και αυξάνοντας την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Η χρήση της θερμότητας σε τραυματισμούς:

  • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: Στη φάση που ακολουθεί μετά από μία φλεγμονή, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς και στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση.
  • Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου: η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει σημαντικά το μυϊκό σπασμό και μέσω της επίδρασής της στο κολλαγόνο (σύνδεσμοι, τένοντες, αρθρικός υμένας και θύλακας), αυξάνει την ελαστικότητα της περιοχής.

Μερικοί ακολουθούν εναλλασσόμενη θεραπεία ζεστού/ κρύου

Μετά τις πρώτες 3 έως 5 ημέρες ψυχρής θεραπείας για έναν οξύ τραυματισμό, εμπειρογνώμονες όπως η Mayo Clinic προτείνουν εναλλακτική θεραπεία ζεστού και κρύου για αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και ανάκαμψη από θλάσεις, σοβαρούς τραυματισμούς και χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις.

Η διαστολή από το ζεστό και η συστολή από το κρύο λειτουργούν σαν αντλία.
Κατά τη θεραπεία με θερμότητα, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών στο σημείο του τραυματισμού.

Κατά τη θεραπεία με κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας την κυκλοφορία που επιτρέπει στην τραυματισμένη περιοχή να απορροφήσει το πλούσιο σε θρεπτικά αίμα πριν αντληθεί.

Συνοπτικά, η θεραπεία με ζεστό και κρύο λειτουργεί συνεκτικά για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα.

Επικοινωνήστε με τους ειδικούς

Εάν μετά την πάροδο 48 ωρών ο πόνος δεν έχει μειωθεί, επικοινωνήστε με έναν ειδικό και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του. Επίσης, σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών, αφήστε τα πειράματα κατά τόπου και επισκεφτείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *