Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00
ευθειασμός αυχένα

Ευθειασμός Αυχένα

Ο αυχένας είναι κατασκευασμένος εκ φύσεως ώστε να διατηρεί μία φυσιολογική λόρδωση (καμπυλότητα). Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική η οποία όταν διαταραχθεί, όταν παρουσιαστεί δηλαδή ευθειασμός, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δυσλειτουργικά και οδυνηρά.

Οι αυχενικοί σπόνδυλοι αποτελούν την “κολόνα” που στηρίζει το κεφάλι. Η “κολόνα” όμως αυτή δεν είναι ευθεία, αλλά τοξοειδής, και αυτό για να μπορεί να αντέχει τις κινήσεις, τους κραδασμούς, τις δονήσεις και το βάρος του κεφαλιού. Είναι λοιπόν μια ‘κολόνα’ με λόρδωση.

Όταν η λόρδωση αυτή αρχίζει να χάνεται, επηρεάζει τη στατική και την αντοχή του αυχένα και μεσο-μακροπρόθεσμα δημιουργεί έδαφος για φθορά και εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην αυχενική μοίρα και ιδιαίτερα των τελευταίων αυχενικών δίσκων, που δέχονται πολλαπλάσια φορτία από όσα μπορούν να αντέξουν. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κήλες, οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν τα νεύρα και προκαλούν πόνο, αίσθημα μουδιάσματος, καθώς και αδυναμία στήριξης και κίνησης του κεφαλιού.

Για κάθε 2,5 εκατοστά πρόσθιας κλίσης του κεφαλιού, ο αυχένας επιβαρύνεται διπλάσια, τριπλάσια και ούτω καθεξής.

Αιτίες

Ο ευθειασμός στην αυχενική μοίρα, μπορεί να οφείλεται σε:

  • Μυϊκά αίτια: αποτελούν τη συχνότερη αιτία πόνου στον αυχένα κυρίως στις νεανικές ηλικίες, λόγο της πολύωρης ενασχόλησης του ατόμου με το κινητό τηλέφωνο, tablet, ηλεκτρονικό υπολογιστή, κ.α.
  • Κακή στάση του σώματος και της κεφαλής, η οποία προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός
  • Στρες
  • Κακό ύπνο (ποιοτικά και ποσοτικά)
  • Παρατεταμένα μικρά φορτία που ασκούνται με λάθος τρόπο
  • Κληρονομικότητα

Συμπτώματα

Στατιστικά τα 7 πρώιμα συμπτώματα είναι:

  1. Μυϊκός πόνος
  2. Μυϊκές συσπάσεις
  3. Κεφαλαλγία
  4. Αρθριτικός πόνος
  5. Νευρικός πόνος
  6. Αντανακλαστικός πόνος σε άλλα σημεία (χέρι, ώμος, δάχτυλα)
  7. Οστικός πόνος

Επίσης είναι δυνατό να παρουσιαστεί δυσλειτουργία αναπνοής. Αυτό συμβαίνει διότι η απώλεια του λορδωτικού κυρτώματος στην αυχενική μοίρα αλλοιώνει τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το άνοιγμα του σκελετού και του θώρακα κατά τη διάρκεια της αναπνοής άρα και η φυσιολογική ροή του αέρα, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία της αναπνοής.

Αν τα παραπάνω δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, εξελίσσονται σε έντονους πόνους και αδυναμία στην κίνηση κυρίως κατά την κάμψη του αυχένα, ενώ μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες ως και αρκετές εβδομάδες και μήνες.

Θεραπεία – Αποκατάσταση

Πρώτο βήμα αποτελεί η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό ο οποίος θα αποκλείσει κάποιου είδους κάκωση. Μέσω της κινητικής αξιολόγησης εντοπίζεται από πού προήλθε η δυσλειτουργία, και στη συνέχεια γίνεται παραπομπή στον φυσικοθεραπευτή προκειμένου να σχεδιαστεί το εξατομικευμένο ασκησιολόγιο.

Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις:

  • Ορθοσωμίας, όπου ο ασκούμενος θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο πώς να κάθεται και να στέκεται σωστά, χωρίς να επιβαρύνει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Βελτίωσης του εύρους κίνησης του αυχένα.
  • Ενίσχυσης των μυών που σταθεροποιούν τον αυχένα.
  • Ενδυνάμωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
  • Διάτασης των μυών του ώμου και του αυχένα.

Το Manual Therapy αποτελεί μία επίσης αποτελεσματική, ασφαλή και επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο ανακούφισης από τους πόνους, σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και ο ασθενής πολύ ευερέθιστος. Συνδυαστικά μπορεί να γίνει χρήση μέσων ηλεκτροθεραπείας.

Κάποιες φορές μπορεί να γίνει και χρήση ενός μαλακού αυχενικού κολάρου υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ανακουφίζει τα συμπτώματα.

Στο Physioathens διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα ευθειασμού αυχένα. Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2155456802.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *