Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00

Θλάση γαστροκνημίου (γάμπας) και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση!

θλάση γαστροκνημίου γάμπας 1Η θλάση γαστροκνημίου αποτελεί ένα σχετικά συχνό τραυματισμό που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όταν συσπάται απότομα ο μυς ενώ βρισκόταν σε κατάσταση διάστασης. Μεγάλος κίνδυνος για θλάση στη γάμπα υπάρχει σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και τον στίβο όπου ο αθλητής κάνει πολλές επιταχύνσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Ανατομία γαστροκνημίου

Ο γαστροκνήμιος μυς σχηματίζεται από τρεις επιμέρους μυς:

 1. τον πιο ογκώδη δικέφαλο γαστροκνήμιο μυ.
 2. τον υποκνημίδιο που είναι μικρότερος επίπεδος μυς και βρίσκεται κάτω από τον γαστροκνήμιο.
 3. τον μακρύ πελματικό μυ, ο οποίος είναι ισχνός και αδύνατος και ο οποίος απουσιάζει εκ γενετής σε ποσοστό της τάξεως του 5- 10 % των ανθρώπων.

Και οι τρεις συνενώνονται σε κοινό καταφυτικό τένοντα, σχηματίζοντας τον Αχίλλειο τένοντα, ο οποίος καταφύεται στο κύρτωμα της πτέρνας.

Τι είναι και πώς συμβαίνει η θλάση γαστροκνημίου;

Η θλάση του γαστροκνημίου συμβαίνει μετά από υπέρμετρη τάση του. Συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκεται σε διάταση και εκτελεί μια δυνατή σύσπαση (π.χ. απότομο τρέξιμο μετά από ηρεμία). Επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από άμεση πλήξη του μυός.

Χωρίζεται σε 3 βαθμούς:
Θλάση πρώτου βαθμού: απλή διάταση των ινών ή πολύ μικρές ρήξεις. Ο ασθενής βιώνει μικρό πόνο στη σύσπαση του μυός, αλλά χωρίς να τον περιορίζει ιδιαίτερα.
Θλάση δευτέρου βαθμού: ρήξη σε μεγαλύτερο αριθμό ινών. Ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει κίνηση. Για την επιστροφή του στις δραστηριότητές του θα χρειαστεί φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.
Θλάση τρίτου βαθμού: είναι η πλήρης ρήξη των ινών του γαστροκνημίου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δραστηριότητας. Ο ασθενής θα χρειαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Διάγνωση

Ο ασθενής συνήθως καταλαβαίνει αμέσως τον τραυματισμό. Νιώθει ένα αίσθημα σκισίματος, το οποίο ανάλογα την έκτασή του θα τον οδηγήσει σε παύση της δραστηριότητας που εκτελούσε ή σε συνέχισή της με πόνο.

Ο πόνος εμφανίζεται στο περπάτημα, στο ανέβασμα σκάλας και γενικά σε δραστηριότητες στις οποίες φορτίζεται ο γαστροκνήμιος. Στην περιοχή υπάρχει οίδημα, μελανιά και σκλήρυνση του μυός.

Ο συνδυασμός του ιστορικού του τραυματισμού με την κλινική διάγνωση θα οδηγήσουν στη σαφή διάγνωση. Τα κλινικά τεστ θα δώσουν τον ακριβή βαθμό της ρήξης, ενώ η μαγνητική τομογραφία και ο διαγνωστικός υπέρηχος θα πιστοποιήσουν το γεγονός και τον βαθμό της ρήξης.

Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

Στις ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού ο ασθενής θα αναρρώσει πλήρως μετά από ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Το όλο πρόγραμμα διαρκεί από 2 εβδομάδες μέχρι 1 μήνα και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Παγοθεραπεία
 • Περίδεση
 • Taping
 • Manual therapy
 • Tecar
 • Υπέρηχο
 • Dry needling
 • Μάλαξη
 • Διατάσεις
 • Ενδυνάμωση

Είναι πολύ βασικό ο ασθενής, ακόμα και αν βιώνει ένα πολύ μικρό αίσθημα πόνου, να σταματήσει τις δραστηριότητές του και να λάβει την κατάλληλη αγωγή, καθώς μια μη σωστά επουλωμένη ρήξη θα οδηγήσει σε χρόνια βλάβη με συνεχείς επανατραυματισμούς.

Οι θλάσεις τρίτου βαθμού θεραπεύονται χειρουργικά.

Στο σύγχρονο κέντρο φυσικοθεραπείας Physioathens εξειδικευόμαστε στην αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών. Ύστερα από επικοινωνία και συνεννόηση με τον επιβλέποντα ιατρό σας σχεδιάζουμε ταχύ πρόγραμμα αποκατάστασης για γρήγορη επαναφορά στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού, καλέστε μας στο 2155456802 ή στείλτε μας e-mail στο info@physioathens.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *