Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00

Κύστη του Baker στο Γόνατο

Κύστη του Baker στο Γόνατο

 

Ο όρος «κύστη Baker»  περιγράφει κύστες οι οποίες εμφανίζονται στην οπίσθια-έσω επιφάνεια του γόνατος μεταξύ της έσω κεφαλής του γαστροκνημίου και του τένοντα του ημιυμενώδους.

Πήρε το όνομά της από τον BAKER το 1877 ο οποίος την περιέγραψε ως μία ευμεγέθη ιγνυακή κύστη που δημιουργείται από παγίδευση υγρού μέσα σε ένα ορογόνο θύλακο, σχηματιζόμενη από τον ημιυμενώδη τένοντα. Παρατήρησε επίσης επικοινωνία της κύστης με την άρθρωση με υγρό το οποίο διαφεύγει μέσα στο ορογόνο θύλακο, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στην άρθρωση με ανάδρομη πορεία.

Κλινική Εικόνα

Οι ιγνυακές κύστεις εμφανίζονται σαν μία μάζα στην οπίσθια έσω επιφάνεια του γόνατος. Στα παιδιά η ιγνυακή κύστη είναι ασυμπτωματική και συνήθως παρατηρείται από το ίδιο το παιδί. Στους ενήλικες η κύστη προκαλεί πόνο και μία αίσθηση πληρότητας στο οπίσθιο μέρος του γόνατος, η οποία επιδεινώνεται κατά την άσκηση ή κατά την κάμψη ή έκταση του γόνατος. Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται με συμπτώματα της υποκείμενης νόσου (ρήξη μηνίσκου, οστεοαρθρίτιδα κ.λπ.).

Στην περίπτωση ρήξης της κύστης προκαλείται έντονος πόνος και οίδημα στη γάμπα, οπότε και κάνουμε λόγο για «σύνδρομο ψευτοθρομβοφλεβίτιδος» διότι τα σημεία και τα συμπτώματα ταιριάζουν με την θρομβοφλεβίτιδα.

Αιτίες

Η κύστη Baker μεγαλώνει εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης αρθρικού υγρού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν προκαλείται φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος. Οι βασικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή είναι:

  • Ρήξη μηνίσκου
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Υμενίτιδα
  • Φυματίωση. 

Διάγνωση & Θεραπεία

Ένα φλεβικό υπερηχογράφημα Doppler είναι χρήσιμο για την διαφοροδιάγνωση της θρομβοφλεβίτιδας.

Η μαγνητική τομογραφία του γόνατος είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της κύστης. Αν η μαγνητική τομογραφία δεν δείξει βλάβη στην άρθρωση, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή έγχυση κορτικοειδών και φυσικοθεραπεία.

Ωστόσο, αν υπάρχει ενδοαρθρική βλάβη, τότε ο ορθοπαιδικός προτείνει τη λύση της αρθροσκόπησης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων διώχνει την κύστη. Αν ούτε τότε λυθεί το πρόβλημα, γίνεται χειρουργική εκτομή της κύστης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ορθοπαιδικός σε επικοινωνία με τον ασθενή θα αποφασίσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Συντηρητικά, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που έχει προτείνει ο γιατρός, η φυσικοθεραπεία θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και κυρίως περιλαμβάνει:

  • Ηλεκτροθεραπεία (Tecar κ.λπ.)
  • Laser
  • Κινησιοθεραπεία (βελτίωση εύρους τροχιάς ROM, ενδυνάμωση περιαρθρικών μυών, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας)
  • Κρυοθεραπεία
  • Περίδεση γόνατος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *