Περιοστίτιδα Κνήμης
Τί είναι η περιοστίτιδα κνήμης;
Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που εμφανίζεται συνήθως σε δρομείς και στρατιωτικούς είναι η περιοστίτιδα. Συγκεκριμένα, αποτελεί το 15% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και το 60% παθήσεων των κάτω άκρων. Συνήθως εμφανίζεται μετά από έντονες δραστηριότητες γυμναστικής και είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Ο πόνος εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος της κνήμης και ορισμένες φορές μπορεί να συνοδεύεται από πόνο κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης του πρόσθιου έσω μέρους της κνήμης. Ακόμα πόνος εμφανίζεται στην πελματιαία κάμψη με αντίσταση. Ορισμένες φορές είναι πιθανό να σχηματίσει και οίδημα.
Αιτίες
Δεν έχει αποδειχθεί η κύρια παθοφυσιολογία αυτής της πάθησης, αλλά έχουν αναφερθεί βασικοί παράγοντες κινδύνου:
- Αυξημένη ποδική καμάρα: Η αυξημένη ποδική καμάρα (το τόξο στο έσω χείλος του πέλματος) χαρακτηρίζεται ως κοιλοποδία. Η συγκεκριμένη πάθηση του άκρου ποδός αποτελεί την αντίθετη κατάσταση της πλατυποδίας η οποία είναι σπανιότερη. Στην πλατυποδία η ποδική καμάρα απουσιάζει τελείως ή είναι αποπλατυσμένη.
- Το φύλο (γυναίκες): H περιοστίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες λόγω διατροφικών, ορμονικών και βιοχημικών διαταραχών.
- Υψηλό BMI: Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης ποσοτικοποίησης της παχυσαρκίας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι υπέρβαρος, προκαλεί μεγάλες φορτίσεις στα γόνατα και τις κνήμες των ποδιών του. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοστίτιδας.
- Ανατομικοί παράγοντες του άκρου πόδα (ανισοσκελίες): Μία πιθανή ανισοσκελία του ποδιού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης περιοστίτιδας. Εμβιομηχανικά το γεγονός ότι τα δύο σκέλη διαφέρουν σε μήκος επιβαρύνουν έναν άνθρωπο που αθλείται ή που η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύωρη ορθοστασία.
- Έλλειψη βιταμίνης D: Η βιταμίνη D προσφέρει ασβέστιο στα οστά μας. Χωρίς αυτή τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα. Άρα, χωρίς την επαρκή βιταμίνη δημιουργούνται συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο να αποκτήσει περιοστίτιδα και μεγάλες πιθανότητες να υποστεί κάταγμα κοπώσεως σε πιο προχωρημένο στάδιο.
- Κακή ποιότητα υποδημάτων: Η κακή ποιότητα υποδημάτων κατά την άθληση ή την εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της περιοστίτιδας.
Λόγω, όμως, των επαναλαμβανόμενων κραδασμών που δέχεται η κνήμη (υπέρχρηση) κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων (π. χ τρέξιμο, άλματα) έχει ως συνέπεια ο φλοιός του οστού να εμφανίσει μικροτραυματισμούς.
Συμπτώματα
Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πρόσθια και έσω επιφάνεια της κνήμης και κατά μήκος των 2/3 αυτής. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας ή και μετά αλλά μειώνεται με την ξεκούραση. Επίσης, το άτομο θα πονάει και στην ψηλάφηση της περιοχής. Με την αίσθηση του πόνου το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την άσκηση σωστά ή να περπατήσει με ευκολία. Σε προχωρημένο στάδιο όπου το μέλος έχει καταπονηθεί αρκετά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί κάταγμα κοπώσεως.
Διάγνωση
Για την διάγνωση της περιοστίτιδας ζητείται συνήθως από τον ορθοπαιδικό ιατρό μία ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον έλεγχο του επιπέδου φθοράς και ύπαρξης πιθανού ραγίσματος/κατάγματος ή οιδήματος. Επίσης, ζητείται για τον αποκλεισμό πιθανοτήτων ύπαρξης άλλων τραυματισμών του κάτω άκρου. Τέλος, εκτελείται ψηλάφηση στην περιοχή για τον έλεγχο παρουσίας ευαισθησίας και πόνου.
Τρόποι Αντιμετώπισης
Όπως προαναφέρθηκε, τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η παρουσία οιδήματος/φλεγμονής στην περιοχή. Για την μείωση αυτών μπορούν να εφαρμοστούν οι εξής μέθοδοι:
- Ξεκούραση: Με την μείωση της άσκησης ή της γενικής καταπόνησης της περιοχής ο χρόνος ξεκούρασης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων, κυρίως του πόνου.
- Εφαρμογή TECAR: Η εφαρμογή αυτή αντιμετωπίζει τον πόνο και την φλεγμονή. Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής: Χωρητική ή αντιστατική ραδιοσυχνότητα υψηλής ισχύος. Η χωρητική ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιείται για δομές του σώματος με υψηλή περιεκτικότητα αιμάτωσης ή υγρού (π. χ αιμάτωμα ή οίδημα, μύες, λεμφικό σύστημα κ. α). Η αντιστατική ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιείται σε δομές του σώματος με χαμηλή περιεκτικότητα αιμάτωσης ή υγρού (π. χ οστά, χόνδροι, τένοντες, σύνδεσμοι κ. α). Και οι δύο τρόποι εφαρμογής θα διεγείρουν το αιμολεμφικό σύστημα αποστέλλοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να απομακρυνθούν οι άχρηστες ουσίες αλλά και για να προκαλέσει αγγειοδιαστολή και αναπαραγωγή των κυττάρων για την αναγέννηση των ιστών.
- Διαμαγνητική Αντλία: Με την μεταφορά υπερπαλμικού μαγνητικού πεδίου η διαμαγνητική αντλία είναι ιδανική για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων που περιλαμβάνουν συμπτώματα πόνου, οιδήματος και φλεγμονής. Με αυτή, πετυχαίνεται η φλεβική και αρτηριακή αγγειοδιαστολή, προκαλώντας έτσι, την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή για την ταχύτερη επούλωσή της.
- Μάλαξη με εργαλεία ERGON: Η τεχνική αυτή συνδυάζει στατικούς και δυναμικούς χειρισμούς με την χρήση εργαλείων μάλαξης των μαλακών μορίων. Με την εφαρμογή αυτή επιτυγχάνεται η κινητοποίηση οιδήματος ή αιματώματος, η αύξηση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας για την ταχύτερη επούλωση της περιοχής, η μείωση μυϊκού τόνου και σπασμού κ.α.
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις: Με την μυϊκή ενδυνάμωση και τις διατάσεις των πρηνιστών/υπτιαστών του ποδιού, αφού έχουν υποχωρήσει σε αρκετό βαθμό τα συμπτώματα, βοηθούν στην επαναφορά του εύρους τροχιάς της περιοχής και της δύναμης.
- Παγομάλαξη: Ο πάγος, εκτός από το αίσθημα ανακούφισης του πόνου, προκαλεί αγγειοσύσπαση, βοηθώντας έτσι, την διαδικασία απομάκρυνσης ή μείωσης του οιδήματος.
Στο Physioathens διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα περιοστίτιδας της κνήμης. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2155456802.
Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής, ΜΤ