Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00
οφέλη κολύμβηση

Τα Οφέλη της Κολύμβησης

Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, καθώς προσφέρει ποικίλα οφέλη, με πρώτο και κυριότερο, την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Έχει πολλές μορφές και πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να επιλέξει να ασχοληθεί, ανάλογα τις επιθυμίες και τους προσωπικούς του στόχους.

Όλα τα αθλήματα και οι ασκήσεις γυμναστικής στοχεύουν στη φυσική βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μια δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα πληθώρα πλεονεκτημάτων στο ανθρώπινο σώμα, είναι καίρια και πολύ αγαπημένη. Ο λόγος για την ιδιαίτερη μορφή γυμναστικής και ενασχόλησης, την κολύμβηση!

Αν και ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας που ο άνθρωπος περνάει τις περισσότερες ώρες του στη θάλασσα και την πισίνα, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να επιλεχθεί όλο το χρόνο και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το τι μπορεί να αποκομίσει, όμως, κάποιος από αυτή τη μορφή γυμναστικής, σίγουρα δεν το γνωρίζει ολοκληρωτικά.

Καταρχάς, πρόκειται για μια δραστηριότητα, η οποία γυμνάζει όλο το σώμα. Υπάρχουν διάφορα στυλ κολύμβησης (πρόσθιο, ύπτιο, πεταλούδα, ελεύθερη κολύμβηση), το καθένα από τα οποία επικεντρώνεται σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και επιτυγχάνει πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα. Ακόμη, χάρη στην άνωση που δημιουργεί το νερό και ωθεί το σώμα προς το επάνω επιτρέπει την ενδυνάμωση των μυών.

Πιο συγκεκριμένα, γυμνάζει τον βασικότερο μυ, την καρδιά. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου. Αυξάνει τη δύναμη, ενισχύει την αντοχή και προσφέρει τόνωση εξαιτίας των απαιτητικών ρυθμών της, οι οποίοι ταυτόχρονα προφυλάσσουν από τραυματισμούς. Αυτό, γιατί, η πίεση ασκείται στο νερό και όχι στη σπονδυλική στήλη. Μάλιστα, κάποιες φορές συνιστάται για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και τη μερική αποκατάσταση τραυματισμών, όπως για παράδειγμα της αρθρίτιδας και των παρόμοιων παθήσεων.

Ταυτόχρονα, ενδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια που πραγματοποιείται το κολύμπι, ο άνθρωπος μαθαίνει να συνδυάζει την αναπνοή του με τις κινήσεις του σώματος. Έτσι, διευκολύνεται η εισροή του αέρα στο σώμα, ενεργοποιούνται οι μύες εισόδου και εξόδου του αέρα και οι πνεύμονες προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο. Για το λόγο αυτό, η κολύμβηση με το υδάτινο περιβάλλον της συνίσταται μερικές φορές σε ανθρώπους με συμπτώματα άσθματος ή βρογχίτιδας.

Φυσικά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενδείκνυται και για την απώλεια βάρους. Οι θερμίδες που καίγονται είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που μπορεί κάποιος να κάψει με άλλες μορφές γυμναστικής, καθώς η κίνηση μέσα στο νερό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Βέβαια, αυτό σχετίζεται πολύ και με την ένταση με την οποία κάποιος κολυμπάει.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί, η ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Η κολύμβηση απαλλάσσει από τα άγχη της καθημερινότητας, προσφέρει θετική ενέργεια, αυξάνει τη διάθεση και δίνει την ευκαιρία χαλάρωσης και αποφόρτισης, δυναμώνοντας την ψυχή και ταυτόχρονα το σώμα.

Καταλήγοντας, η κολύμβηση είναι μια ασφαλής φυσική δραστηριότητα, την οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει και να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματά της, χωρίς να καταπονήσει ιδιαίτερα το σώμα του. Μια δοκιμή στα καταγάλανα νερά της θάλασσας ή στη δροσερή πισίνα μπορεί να σε πείσει. Φυσικά, προτείνεται πάντα μια σχετική συζήτηση με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή, ειδικά όταν υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις. Με ασφάλεια και αγάπη τα οφέλη για την υγεία και την ψυχή μπορεί να είναι σωτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *