Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00

Το Physioathens συνδιοργανωτής ημερίδας για τη βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων δρόμου!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση των αγώνων δρόμου. Αυτό αφορά τόσο τις μικρές (5 χλμ. – 10 χλμ.) όσο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις (21 χλμ. – 42 χλμ. – υπεραποστάσεις). Μέλημα του κάθε διοργανωτή είναι η πετυχημένη διεξαγωγή του αγώνα και ο ασφαλής τερματισμός όλων των συμμετεχόντων.

Η αχίλλειος πτέρνα σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η υγειονομική κάλυψη των αγώνων, που πολλές φορές δ  εν πληροί τις προδιαγραφές, ώστε να προβλεφθούν, να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που πλήττουν την ατομική υγεία των δρομέων, των συνοδών, αλλά και όσων βρίσκονται στο χώρο του αγώνα την ημέρα της διεξαγωγής του.

Από τα παραπάνω προκύπτουν έντονοι προβληματισμοί, οι οποίοι οδήγησαν στη διοργάνωση Κλειστής Στρογγυλής Τράπεζας, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Caravel. Συνδιοργανωτές της παρουσίασης ήταν ο κ. Χιώτης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός στην 3η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία, και ο κ. Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής και Ιδρυτής του Σύγχρονου Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physioathens.

υγειονομική κάλυψη 6

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε εκτενής αναφορά στην παρούσα Ελληνική πραγματικότητα σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων δρόμου, και προτάθηκαν πρωτόκολλα και βελτιώσεις για ασφαλέστερες μελλοντικές διοργανώσεις.

Οι Ορθοπαιδικοί

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς του τόσο ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, όσο και ως τριαθλητής και μαραθωνοδρόμος:

“Στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται πλέον με το τρέξιμο ενώ έχουν αυξηθεί οι λαϊκοί αγώνες, τόσο που μπορεί να οργανώνονται δύο και τρεις κάθε Σαββατοκύριακο. Τα οφέλη της άσκησης για την Υγεία είναι γνωστά και πολλά. Όμως, ένας αγώνας έχει αυξημένες απαιτήσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ο δρομέας, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και σε σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και επαρκής υγειονομική κάλυψη, έτσι ώστε οι αγώνες να είναι ασφαλείς τόσο για τους δρομείς όσο και για τους παρευρισκόμενους θεατές. Οι ελάχιστες Ιατρικές Υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται σε έναν αγώνα, εξαρτώνται από τον αριθμό των συμμετεχόντων, την απόσταση και το είδος της διαδρομής. Περιλαμβάνουν τον ιατρικό συντονιστή, τους απαραίτητους διασώστες πιστοποιημένους στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τουλάχιστον έναν απινιδωτή, ασθενοφόρα, σταθμούς πρώτων βοηθειών κι ένα καλό σύστημα ενδοεπικοινωνίας.”

τασος δεληγεωργης

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Χιώτης Ιωάννης, ο οποίος μίλησε για την καταγραφή την ατομική υγεία του δρομέα, τις γνωστοποιήσεις και τις απαγορεύσεις.

“Η ατομική υγεία του δρομέα θα πρέπει να διαφυλάσσεται κατά τη διάρκεια του αγώνα από το διοργανωτή. Ακόμα η διοργάνωση του αγώνα θα πρέπει να προβλέπει εν δυνάμει κινδύνους της υγείας του δρομέα, τους οποίους αγνοεί ο ίδιος.

Συνιστάται η ηλεκτρονική εγγραφή στον κάθε αγώνα όπου ο δρομέας θα ενημερώνει υπεύθυνα για το ατομικό ιστορικό της υγείας του και θα συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο εκμαιεύει πληροφορίες για προβλήματα υγείας όπου αγνοούνται.”

ιωαννης χιωτης

“Στόχος είναι η άμεση πληροφόρηση των διασωστών με αναφορά τον αριθμό συμμετοχής, το ιατρικό ιστορικό και η άμεση αντιμετώπιση, καθώς και η διαφύλαξη του κύρους της διοργάνωσης του αγώνα.”

Ο Φυσικοθεραπευτής

Ο φυσικοθεραπευτής και συνδιοργανωτής της ημερίδας κ. Νάσος Κουτσουραδής, αναφέρθηκε στην οργάνωση της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων. Περιέγραψε το μηχανισμό συνεργασίας τόσο των διοργανωτών όσο και των υπευθύνων αρχών, ώστε αντιμετωπιστούν και να προβλεφθούν πιθανά περιστατικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτσουραδής περιέγραψε τις αντιξοότητες που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση ατυχημάτων στους αγώνες. Επίσης πρότεινε λύσεις για τη διευκόλυνση και βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική επικράτεια.

νασος κουτσουραδης

Τέλος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα δημιουργίας αρχείου αγώνων με στατιστικά στοιχεία. Αυτά θα καταγράφονται μετά το πέρας του αγώνα και θα βοηθήσουν στη μη επανάληψη των ίδιων λαθών.

υγειονομική κάλυψη 4

Η Συντονίστρια του ΕΚΑΒ

Στην πραγματική διάσταση των προβλημάτων της ελληνικής πραγματικότητας εστίασε την παρουσίαση της η κα Μαρκοπούλου Δήμητρα, Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος και Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

δημητρα μακροπουλου

Η ίδια ανέφερε ότι: “Ο μαραθώνιος, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διοργάνωση μαζικής συμμετοχής, πάνω από 10.000 δρομείς όλων των ηλικιών. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων βρίσκεται μεταξύ 30-45. Πρόκειται για μία ηλικία με υψηλή συχνότητα εμφάνισης αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων σε αγώνες με μεγάλη έκταση. Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται προσεχτικός σχεδιασμός ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης θανατηφόρων καρδιακών επιπλοκών. Λάβετε υπόψη ότι η επίπτωση εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή ανακοπή στους μαραθώνιους είναι 1 στους 50.000 δρομείς. Κάποιοι διοργανωτές ζητούν πιστοποιητικά υγείας από τους συμμετέχοντες για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Όμως ο έλεγχος που διενεργείται δεν είναι ευαίσθητος για την ανίχνευση ασυμπτωματικής στεφανιαίας νόσου.”

“Η παρουσία μίας άρτια εκπαιδευμένης ομάδας, με σαφή πρωτόκολλα διαχείρισης, καλή και αποτελεσματική επικοινωνία, σωστά διανεμημένη σε όλη την διαδρομή, με πρόσβαση σε απινιδωτές και σε σταθμούς πλήρως εξοπλισμένους για παροχή Εξειδικευμένης Υποστήριξης στη Ζωή (ALS) είναι θεμελιώδους σημασίας και στη χώρα μας.”

Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Την ημερίδα έκλεισε ο executive agent της NN, κ. Ιωάννης Περσίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική των ομαδικών ασφαλίσεων στους αγώνες δρόμου.

υγειονομική κάλυψη 2

Αρχικά, ο κ. Περσίδης, περιέγραψε και σύγκρινε τα δεδομένα που ισχύουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όσον αφορά την ατομική και ομαδική ασφάλιση συμμετεχόντων αγώνων τρεξίματος. Στη συνέχεια, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλιση του δρομέα στην Ελλάδα είναι ελλιπής, πρότεινε λύσεις που αφορούν στην ατομική ή ομαδική ιδιωτική ασφάλιση των αθλητών.

Μερικές από αυτές ήταν:

α) να ασφαλίζεται ο αγώνας και οι συμμετέχοντες από το διοργανωτή

β) να υπάρχει προαιρετικά η επιλογή να ασφαλίζεται ο δρομέας κατά την εγγραφή του στον αγώνα

γ) να εμπεριέχεται η ασφάλιση στην τιμή εγγραφής του αγώνα για όλους τους συμμετέχοντες.

υγειονομική κάλυψη 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *