Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 8:00-22:00
Σαβ: 9:00-13:00
φυσικοθεραπεία ΜΑΚΟ

Φυσικοθεραπεία Σε Ρομποτικά Χειρουργεία Γόνατος (Mako)

Με τον χώρο της ιατρικής χειρουργικής συνεχώς να εξελίσσεται, οι ρομποτικές τεχνικές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Το σύστημα MAKO παρέχει τη δυνατότητα για λιγότερο επεμβατικά χειρουργεία, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης. Χρησιμοποιείται κυρίως για μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, αντικατάσταση δηλαδή των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης και σε ορισμένες περιπτώσεις της επιγονατίδας.

Το ΜΑΚΟ αποτελείται από ρομποτικούς βραχίονες ακριβείας που ελέγχονται από υπολογιστικό σύστημα και εξειδικευμένο ιατρό. Έχοντας φτιάξει προσομοίωση του γόνατος στον υπολογιστή μπορούν να προβλεφθούν ειδικές προσαρμογές για τον ασθενή και να επιλεχθούν τα κατάλληλα υλικά. Αφού καθορίσει τις βέλτιστες παραμέτρους, ο χειρουργός χρησιμοποιεί το λογισμικό για να καθορίσει τις περιοχές οστικής εκτομής και τα όρια της τομής, ώστε να μειωθεί το περιθώριο λάθους.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα, ενώ ο ενεργός, απτικός και ακουστικός μηχανισμός ανάδρασης του ρομπότ διασφαλίζει ότι οι τομές πραγματοποιούνται μόνο στις προκαθορισμένες περιοχές. Μετά την τοποθέτηση των μοσχευμάτων, ελέγχεται η κίνηση της άρθρωσης για αποφυγή περιορισμών.

Με το σύστημα ΜΑΚΟ επιτυγχάνεται ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα και στους 6 βαθμούς ελευθερίας της άρθρωσης του γόνατος (3 μεταφορικούς και 3 περιστροφικούς) και μπορεί να προσαρμόζεται η θέση του άκρου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι το ρομποτικό σύστημα κάνει ακριβέστερη τοποθέτηση των μοσχευμάτων, προσφέροντας καλύτερη κίνηση στον ασθενή.

Μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, ώστε ο ασθενής να αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα του γόνατος και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Οι φυσικοθεραπευτικοί στόχοι βασίζονται:

  • Στη σταδιακή μείωση του πόνου και του οιδήματος.
  • Στην επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας.
  • Στην κινητοποίηση της άρθρωσης.
  • Στην ενδυνάμωση.

Στο Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens διαθέτουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, εξασφαλίζοντας σύντομο χρόνο αποθεραπείας και επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών μας με τα παρακάτω μέσα:

ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΛΙΑ
Στο κομμάτι των μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιείται η πιο σύγχρονη διαμαγνητική αντλία. Η αντλία ενεργοποιεί την διαμαγνητική ιδιότητα των υγρών και τα απωθεί απ’ την περιοχή. Παράλληλα, το υψηλό μαγνητικό πεδίο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τις τριβές στα πολύ μικρά αγγεία. Επιπλέον προκαλεί βιοδιέγερση, μια διαδικασία κατά την οποία η κυτταρική μεμβράνη επαναφορτίζεται, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερη φλεβική και αρτηριακή αγγειοδιαστολή, οξυγόνωση και αντιφλεγμονώδη δράση.

TECAR
To TECAR (WINBACK S3) λειτουργεί, προκαλώντας βιοδιέγερση και μεταφορά ιόντων μέσα στους ιστούς του σώματος, αυξάνοντας την τοπική κυκλοφορία των ιστών και τη βιολογική δραστηριότητα των κυττάρων, ενισχύοντας το αποτέλεσμα της θεραπείας, με σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης.

COMPEX
Το Compex είναι ασύρματο σύστημα ηλεκτροδιέγερσης και χρησιμοποιείται τόσο για τη μείωση του πόνου σε οξύ στάδιο, όσο και για την αύξηση της μυϊκής δύναμης με ταυτόχρονη άσκηση και ηλεκτροδιέγερση.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Σε συνδυασμό με τα μηχανήματα, υποστηρίζουμε τον ασθενή καθ’ όλη την διάρκεια των θεραπειών με ειδικά προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο. Το κέντρο μας διαθέτει υπερσύγχρονο γυμναστήριο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Έτσι, ανάλογα το στάδιο του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που βρίσκεται ο ασθενής, εκτελούνται οι κατάλληλες ασκήσεις υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου φυσικοθεραπευτή. Οι φορτίσεις γίνονται σταδιακά και ελεγχόμενα, κρατώντας καθημερινά αρχείο της προόδου και της εξέλιξης που σημειώνεται. Κάθε 3-5 συνεδρίες ενημερώνεται ο χειρουργός για την πορεία του ασθενούς και καταλήγουμε σε περισσότερες ασκήσεις, τόσο ενδυνάμωσης, όσο και ιδιοδεκτικότητας.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ
Τέλος, διαθέτουμε σύγχρονο ψηφιακό πελματογράφο, για να εξετάσουμε τη σωστή στάση του σώματος και τη βάδιση. Μέσω της απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας των πελμάτων, αναλύεται η κατανομή των πιέσεων στατικά και δυναμικά. Σε μερικές περιπτώσεις συνίσταται η κατασκευή ορθωτικών πάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής μας λαμβάνει την καλύτερη δυνατή θεραπεία με συνεχή καθοδήγηση, υποστήριξη και ενσυναίσθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 215 5456 802 και το εξειδικευμένο προσωπικό του κέντρου θα χαρεί να σας λύσει όλες τις απορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *