Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:9:00-15:00

Το Physioathens στα Σαλόνια της Volleyleague

Η Κηφισιά εμπιστεύεται το έμπειρο team του Physioathens για τη φυσικοθεραπευτική κάλυψη των ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών.

volleyleague

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ecali Club με αφορμή την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο Αθλητικός Όμιλος Πετοσφαίρισης Κηφισιάς ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας του με το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens. Η συνεργασία αφορά στη φυσικοθεραπευτική κάλυψη των ομάδων βόλεϊ ανδρών (ΑΟΠΚ) και γυναικών (ΖΑΟΝ), οι οποίες αγωνίζονται στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το όραμα του Ομίλου, οι παίκτες και η νέα εμφάνιση. Επίσης παρουσιάστηκαν 3 νέοι ξένοι παίκτες που προστέθηκαν στο ρόστερ του ΑΟΠΚ. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη δυναμική του και επιβεβαιώνει την πρόθεση του Ομίλου να κατακτήσει την κορυφή.

Ο Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής και Ιδιοκτήτης του Physioathens, μετά το τέλος της παρουσίασης, δήλωσε:

“Στόχος μας είναι η κορυφή! Διαθέτουμε το πάθος και τον επαγγελματισμό, ενώ ήδη οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο έχουν δείξει τη διάθεσή τους για σκληρή δουλειά. Το Physioathens θα είναι δίπλα στις ομάδες, ώστε να εξασφαλίσει την υγεία των παικτών, την άριστη αποθεραπεία τους και την ταχύτερη δυνατή αποκατάστασή τους!”

Σχετικά με τις ομάδες:

Ο Αθλητικός Όμιλος Πετοσφαίρισης Κηφισιάς προέκυψε από τη συγχώνευση του τμήματος πετοσφαίρισης του Α.Ο. Κηφισιάς με το αντίστοιχο τμήμα του Α.Ο. Μεταμόρφωσης το 2015. Η ομάδα κατά τη διάρκεια της τετραετούς λειτουργίας της, πέτυχε κάτι μοναδικό στα χρονικά του αθλητισμού. Τις δύο πρώτες χρονιές της λειτουργίας της τερμάτισε finalist στο Κύπελλο Ελλάδος, ενώ το 2018 εξασφάλισε την τέταρτη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδος.

Ο ΖΑΟΝ ιδρύθηκε το 1962, και αποτελεί ίσως τον ιστορικότερο αθλητικό όμιλο της Κηφισιάς. Ειδικά για την ομάδα βόλεϊ γυναικών έχουν γραφτεί αμέτρητες σελίδες, τόσο για τις επιτυχίες στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και Κύπελλο, όσο και για την κατάκτηση κορυφαίων Ευρωπαϊκών τίτλων.

Σχετικά με το Physioathens:

To Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens λειτουργεί στο Μαρούσι από το 2016. Ιδρυτής του είναι ο Νάσος Κουτσουραδής, πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής (ΑΤΕΙ), με μεταπτυχιακές σπουδές και πολυετή εμπειρία.

Φιλοσοφία του κέντρου είναι η ανθρωποκεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενή. Επίσης, η επιτάχυνση της θεραπείας μέσα από τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό σύγχρονου εξοπλισμού και βιοδιεγερτικών τεχνικών.

Παράλληλα, το Physioathens συμμετέχει ενεργά στη διάδοση του ευ ζην και του αθλητικού ιδεώδους. Το γεγονός αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές που το εμπιστεύονται για την προετοιμασία και αποκατάστασή τους.

οστικό οίδημα

Οστικό Οίδημα

Τι είναι το οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα (bone bruise) είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού και αποτελεί ένα είδος κάκωσης που συναντάται συχνά σε μαραθωνοδρόμους, καθώς και σε αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενα άλματα.

Προκαλείται λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και υπερφόρτισης μιας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος (σύνδρομο υπέρχρησης), με αποτέλεσμα να ραγίζει μέρος των δοκίδων που στηρίζουν το σπογγώδες υλικό του οστού. Ο τραυματισμός αυτός είναι γνωστός και ως περιοστικό αιμάτωμα. Αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή, μπορεί να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Σε επιστημονική έρευνα που διεξήχθη το 1988, ασθενείς με πόνο στο ισχίο και το γόνατο υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρουσιάζουν μεταβολή στην πυκνότητα του μυελού των οστών, κατάσταση που δεν ήταν εμφανής με την απλή ακτινογραφία. Η πάθηση που εντόπισαν για πρώτη φορά οι ερευνητές ονομάστηκε «οίδημα του μυελού των οστών». Σήμερα αναφέρεται συνήθως ως «οστικό οίδημα», ονομασία που αντανακλά την τραυματική φύση της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 • Πόνος ή ευαισθησία που επιμένει ακόμη και αφού υποχωρήσουν οι μώλωπες στο υπερκείμενο δέρμα.
 • Διόγκωση στο σημείο τραυματισμού και στα μαλακά μόρια γύρω από αυτό.
 • Μούδιασμα και πιθανή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος επί της πάσχουσας περιοχής.
 • Δυσκαμψία στις γειτονικές αρθρώσεις.
 • Οξύς πόνος στην περιοχή κατά την άθληση.

Πώς αντιμετωπίζεται

 • Εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή, αμέσως μετά τον τραυματισμό, για τη μείωση του πρηξίματος.
 • Ανάπαυση από αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που επιβαρύνουν την κατάσταση. Πολλές φορές, ο γιατρός προτείνει για τον πρώτο καιρό βάδιση με πατερίτσες και τοποθέτηση κνημοποδικού νάρθηκα.
 • Επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό ή/και φυσικοθεραπευτή για έγκυρη διάγνωση.
 • Φυσικοθεραπείες με τη χρήση διαμαγνητικής αντλίας και εντοπισμένης ραδιοσυχνότητας, για επιτάχυνση της θεραπείας.
 • Σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, που συμβάλλουν στην επούλωση του οστικού οιδήματος.
 • Λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, για ανακούφιση από τον πόνο και θωράκιση του οργανισμού.

Τι χρειάζεται να θυμάστε

 • Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο ακριβής διαγνωστική εξέταση για το οστικό οίδημα.
 • Στη σοβαρή του μορφή, το οστικό οίδημα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να νεκρώσει μέρος του οστού. Αν και αυτή η βλάβη δεν είναι συνήθης, είναι μη αναστρέψιμη.
 • Παράγοντες που συνυπολογίζονται στα αίτια του οστικού οιδήματος και καταγμάτων κοπώσεως είναι η οστεοπενία και η οστεοπόρωση. Επίσης η κακή απορρόφηση του ασβεστίου ή η έλλειψη βιταμίνης D3. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η συνεχής αλλαγή τερέν, η απότομη υπερφόρτωση προπόνησης, η μεταβολή της τεχνικής και ο έντονος κραδασμός από άλματα. Τέλος, τις γυναίκες αθλήτριες επηρεάζουν οι ορμονικές διαταραχές και η αμηνόρροια.
 • Είναι σημαντικό ο ιατρός να διαχωρίσει ένα τραυματικό οστικό οίδημα από παθήσεις με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως η μεταναστευτική οστεοπόρωση ή η οστεονέκρωση.
 • Για τη μείωση της διόγκωσης, ο πάγος, μέσα σε νοτισμένη πετσέτα, εφαρμόζεται στο τραυματισμένο σημείο για 10 με 15 λεπτά, κάθε 3-4 ώρες. Ο πάγος χρησιμοποιείται για 2-3 ημέρες από την ημέρα τραυματισμού ή μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα.
 • Είναι σημαντική η αποφόρτιση του πάσχοντος μέλους, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η πλήρης αδράνεια. Το ιδανικό είναι να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης κλειστής κινητικής αλυσίδας, ανάλογα με το σημείο του τραυματισμού.
 • Εάν ο αθλητής αγνοήσει τον πόνο που προκαλεί το οστικό οίδημα, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να καταρρεύσει το φλοιώδες οστό και να προκληθεί κάταγμα κόπωσης.
κροτούν ισχίο

Σύνδρομο κροτούντος ισχίου

Τι συμβαίνει όταν νιώθουμε το ισχίο να «χτυπάει»;

Ως κροτούν ισχίο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μια αίσθηση αναπήδησης στο ισχίο, η οποία συνοδεύεται από κριγμό, επώδυνο ή ανώδυνο. Οι ασθενείς πολλές φορές αναφέρουν ότι νιώθουν σαν να «χτυπάει» η περιοχή του ισχίου.

Η συγκεκριμένη αίσθηση μπορεί να παρουσιαστεί τόσο στην καθημερινότητα (βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, έγερση από καθιστή σε όρθια θέση), όσο και σε αθλητικές δραστηριότητες, επηρεάζοντας συχνά τους δρομείς, αλλά και τους χορευτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο ονομάζεται και «ισχίο του χορευτή».

Θεραπεία και αποκατάσταση κροτούντος ισχίου – Η σημασία της φυσικοθεραπείας

Ανάλογα με τη διάγνωση που θα προκύψει μετά από κλινική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο, προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία. Το κροτούν ισχίο αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγείται κορτιζόνη.

Για την πλήρη αποκατάσταση συνιστώνται συνεδρίες φυσικοθεραπείας, που συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου, επαναφέρουν την ελαστικότητα στο σημείο και λειτουργούν προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του φαινομένου στο μέλλον. Με τη συντηρητική θεραπεία, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε 6-8 εβδομάδες.

Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση με φυσικοθεραπεία

Ορισμένες από τις τεχνικές που ακολουθούν οι φυσικοθεραπευτές για την ανακούφιση του πόνου όταν το κροτούν ισχίο βρίσκεται σε οξεία φάση είναι οι εξής:

 • Θεραπευτική μάλαξη που στοχεύει στη βαθιά χαλάρωση των ιστών στους μηριαίους και γλουτιαίους μυς.
 • Τεχνικές μυοπεριτοναϊκής απελευθέρωσης.
 • Ήπιες ενεργητικές και παθητικές διατάσεις.
 • Χρήση τεχνικών όπως οι υπερήχοι και η φωνοφόρηση.

Προτεινόμενες ασκήσεις αποκατάστασης

Οι ασκήσεις που ακολουθούν συνιστώνται στην περίπτωση του κροτούντος ισχίου, καθώς επιταχύνουν την αποκατάσταση, βελτιώνουν την κινητικότητα του σημείου και προσφέρουν ενδυνάμωση.

Διάταση λαγονοκνημιαίας ταινίας (Iliotibial band stretch)
Σταθείτε όρθιοι κοντά σε τοίχο, με το πάσχον πόδι από τη μέσα πλευρά. Στηρίξτε το αντίστοιχο χέρι στον τοίχο για ισορροπία. Σταυρώστε το υγιές πόδι μπροστά από το πάσχον διατηρώντας το πέλμα του πάσχοντος ποδιού σταθερό. Γείρετε με φορά αντίθετη προς τον τοίχο, διατηρώντας τη διάταση για 15-30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 2-4 φορές.

Διάταση απιοειδούς μυός (Piriformis stretch)
Ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να πατούν στο έδαφος. Τοποθετήστε τον αστράγαλο του πάσχοντος ποδιού στον μηρό του αντίθετου ποδιού, πάνω από το γόνατο. Με τη βοήθεια των χεριών σας, ανασηκώστε το γόνατο του υγιούς ποδιού από το έδαφος. Τραβήξτε απαλά το γόνατο προς το θώρακα έως ότου νιώσετε τη διάταση στο γλουτό και το ισχίο του πάσχοντος ποδιού. Μείνετε σε αυτή τη στάση 15-30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 2-4 φορές.

Γέφυρα (Bridging)
Ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα γόνατα λυγισμένα, ώστε να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών. Σπρώξτε το έδαφος με τα πέλματά σας, σφίξτε τους γλουτούς και ανασηκώστε τη λεκάνη από το έδαφος, τόσο ώστε να σχηματίσει μια ευθεία γραμμή με τα γόνατα και τους ώμους. Μείνετε στη θέση αυτή για 6 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας κανονικά, και κατόπιν κατεβάστε αργά τη λεκάνη στο έδαφος. Αναπαυθείτε για έως 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 8-12 φορές.

Ενδυνάμωση απαγωγών (Clamshell)
Ξαπλώστε στο πλάι, με το πάσχον πόδι προς τα επάνω και χρησιμοποιήστε μαξιλάρι για τη στήριξη του κεφαλιού. Τα γόνατα και τα πέλματα ακουμπούν μεταξύ τους και τα γόνατα είναι λυγισμένα. Ανασηκώστε το επάνω γόνατο, διατηρώντας τα πέλματα μαζί και τη λεκάνη σταθερή. Τα πόδια θα πρέπει να ανοίγουν σαν αχιβάδα. Μείνετε με το γόνατο ανασηκωμένο για 6 δευτερόλεπτα και κατόπιν κατεβάστε το αργά. Αναπαυθείτε για έως 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 8-12 φορές.

Το Physioathens συνδιοργανωτής ημερίδας για τη βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων δρόμου!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση των αγώνων δρόμου. Αυτό αφορά τόσο τις μικρές (5 χλμ. – 10 χλμ.) όσο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις (21 χλμ. – 42 χλμ. – υπεραποστάσεις). Μέλημα του κάθε διοργανωτή είναι η πετυχημένη διεξαγωγή του αγώνα και ο ασφαλής τερματισμός όλων των συμμετεχόντων.

Η αχίλλειος πτέρνα σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η υγειονομική κάλυψη των αγώνων, που πολλές φορές δ  εν πληροί τις προδιαγραφές, ώστε να προβλεφθούν, να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που πλήττουν την ατομική υγεία των δρομέων, των συνοδών, αλλά και όσων βρίσκονται στο χώρο του αγώνα την ημέρα της διεξαγωγής του.

Από τα παραπάνω προκύπτουν έντονοι προβληματισμοί, οι οποίοι οδήγησαν στη διοργάνωση Κλειστής Στρογγυλής Τράπεζας, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, στο Ξενοδοχείο Caravel. Συνδιοργανωτές της παρουσίασης ήταν ο κ. Χιώτης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός στην 3η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Υγεία, και ο κ. Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής και Ιδρυτής του Σύγχρονου Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physioathens.

υγειονομική κάλυψη 6

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε εκτενής αναφορά στην παρούσα Ελληνική πραγματικότητα σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων δρόμου, και προτάθηκαν πρωτόκολλα και βελτιώσεις για ασφαλέστερες μελλοντικές διοργανώσεις.

Οι Ορθοπαιδικοί

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς του τόσο ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός, όσο και ως τριαθλητής και μαραθωνοδρόμος:

“Στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται πλέον με το τρέξιμο ενώ έχουν αυξηθεί οι λαϊκοί αγώνες, τόσο που μπορεί να οργανώνονται δύο και τρεις κάθε Σαββατοκύριακο. Τα οφέλη της άσκησης για την Υγεία είναι γνωστά και πολλά. Όμως, ένας αγώνας έχει αυξημένες απαιτήσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ο δρομέας, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και σε σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και επαρκής υγειονομική κάλυψη, έτσι ώστε οι αγώνες να είναι ασφαλείς τόσο για τους δρομείς όσο και για τους παρευρισκόμενους θεατές. Οι ελάχιστες Ιατρικές Υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται σε έναν αγώνα, εξαρτώνται από τον αριθμό των συμμετεχόντων, την απόσταση και το είδος της διαδρομής. Περιλαμβάνουν τον ιατρικό συντονιστή, τους απαραίτητους διασώστες πιστοποιημένους στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τουλάχιστον έναν απινιδωτή, ασθενοφόρα, σταθμούς πρώτων βοηθειών κι ένα καλό σύστημα ενδοεπικοινωνίας.”

τασος δεληγεωργης

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Χιώτης Ιωάννης, ο οποίος μίλησε για την καταγραφή την ατομική υγεία του δρομέα, τις γνωστοποιήσεις και τις απαγορεύσεις.

“Η ατομική υγεία του δρομέα θα πρέπει να διαφυλάσσεται κατά τη διάρκεια του αγώνα από το διοργανωτή. Ακόμα η διοργάνωση του αγώνα θα πρέπει να προβλέπει εν δυνάμει κινδύνους της υγείας του δρομέα, τους οποίους αγνοεί ο ίδιος.

Συνιστάται η ηλεκτρονική εγγραφή στον κάθε αγώνα όπου ο δρομέας θα ενημερώνει υπεύθυνα για το ατομικό ιστορικό της υγείας του και θα συμπληρώνει ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο εκμαιεύει πληροφορίες για προβλήματα υγείας όπου αγνοούνται.»

ιωαννης χιωτης

«Στόχος είναι η άμεση πληροφόρηση των διασωστών με αναφορά τον αριθμό συμμετοχής, το ιατρικό ιστορικό και η άμεση αντιμετώπιση, καθώς και η διαφύλαξη του κύρους της διοργάνωσης του αγώνα.»

Ο Φυσικοθεραπευτής

Ο φυσικοθεραπευτής και συνδιοργανωτής της ημερίδας κ. Νάσος Κουτσουραδής, αναφέρθηκε στην οργάνωση της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων. Περιέγραψε το μηχανισμό συνεργασίας τόσο των διοργανωτών όσο και των υπευθύνων αρχών, ώστε αντιμετωπιστούν και να προβλεφθούν πιθανά περιστατικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτσουραδής περιέγραψε τις αντιξοότητες που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση ατυχημάτων στους αγώνες. Επίσης πρότεινε λύσεις για τη διευκόλυνση και βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική επικράτεια.

νασος κουτσουραδης

Τέλος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα δημιουργίας αρχείου αγώνων με στατιστικά στοιχεία. Αυτά θα καταγράφονται μετά το πέρας του αγώνα και θα βοηθήσουν στη μη επανάληψη των ίδιων λαθών.

υγειονομική κάλυψη 4

Η Συντονίστρια του ΕΚΑΒ

Στην πραγματική διάσταση των προβλημάτων της ελληνικής πραγματικότητας εστίασε την παρουσίαση της η κα Μαρκοπούλου Δήμητρα, Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος και Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.

δημητρα μακροπουλου

Η ίδια ανέφερε ότι: «Ο μαραθώνιος, τα τελευταία χρόνια, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διοργάνωση μαζικής συμμετοχής, πάνω από 10.000 δρομείς όλων των ηλικιών. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων βρίσκεται μεταξύ 30-45. Πρόκειται για μία ηλικία με υψηλή συχνότητα εμφάνισης αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων σε αγώνες με μεγάλη έκταση. Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται προσεχτικός σχεδιασμός ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης θανατηφόρων καρδιακών επιπλοκών. Λάβετε υπόψη ότι η επίπτωση εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή ανακοπή στους μαραθώνιους είναι 1 στους 50.000 δρομείς. Κάποιοι διοργανωτές ζητούν πιστοποιητικά υγείας από τους συμμετέχοντες για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Όμως ο έλεγχος που διενεργείται δεν είναι ευαίσθητος για την ανίχνευση ασυμπτωματικής στεφανιαίας νόσου.»

«Η παρουσία μίας άρτια εκπαιδευμένης ομάδας, με σαφή πρωτόκολλα διαχείρισης, καλή και αποτελεσματική επικοινωνία, σωστά διανεμημένη σε όλη την διαδρομή, με πρόσβαση σε απινιδωτές και σε σταθμούς πλήρως εξοπλισμένους για παροχή Εξειδικευμένης Υποστήριξης στη Ζωή (ALS) είναι θεμελιώδους σημασίας και στη χώρα μας.”

Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Την ημερίδα έκλεισε ο executive agent της NN, κ. Ιωάννης Περσίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική των ομαδικών ασφαλίσεων στους αγώνες δρόμου.

υγειονομική κάλυψη 2

Αρχικά, ο κ. Περσίδης, περιέγραψε και σύγκρινε τα δεδομένα που ισχύουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όσον αφορά την ατομική και ομαδική ασφάλιση συμμετεχόντων αγώνων τρεξίματος. Στη συνέχεια, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλιση του δρομέα στην Ελλάδα είναι ελλιπής, πρότεινε λύσεις που αφορούν στην ατομική ή ομαδική ιδιωτική ασφάλιση των αθλητών.

Μερικές από αυτές ήταν:

α) να ασφαλίζεται ο αγώνας και οι συμμετέχοντες από το διοργανωτή

β) να υπάρχει προαιρετικά η επιλογή να ασφαλίζεται ο δρομέας κατά την εγγραφή του στον αγώνα

γ) να εμπεριέχεται η ασφάλιση στην τιμή εγγραφής του αγώνα για όλους τους συμμετέχοντες.

υγειονομική κάλυψη 1

Physioathens από… «σίδερο»!

Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε πως το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens, έχει αναλάβει αποκλειστικά το treatment area του IRONMAN®70.3® Greece! Ο αγώνας τριάθλου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 14 Απριλίου στο Costa Navarino.

Πάνω από 1500 αθλητές από 59 χώρες θα επισκεφτούν τη χώρα μας για να λάβουν μέρος στον απαιτητικό αυτό αγώνα. Ο αγώνας ξεκινάει με 1,9 χλμ κολύμπι, συνεχίζει με 90 χλμ ποδήλατο και τελειώνει με 21,1 χλμ τρέξιμο! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση βάσει συμμετοχών, σε αγώνα ανοιχτής θαλάσσης, ποδηλασίας και τριάθλου, που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Μόλις οι αθλητές τερματίσουν, την πλήρη αποκατάστασή τους θα φροντίσει αποκλειστικά το Physioathens! Θα σας περιμένουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας για Αθλητικό μασάζ, κινησιοθεραπεία, διατάσεις και ηλεκτροθεραπεία. Η εικοσαμελής ομάδα των εξειδικευμένων θεραπευτών μας θα προσφέρει στους καταπονημένους αθλητές την απαραίτητη χαλάρωση και αποκατάσταση έπειτα από αυτόν τον απαιτητικό αγώνα.

Το IRONMAN®70.3® Greece θα δώσει στη χώρα μας την ευκαιρία για προβολή στο εξωτερικό αρκεί να κερδίσουμε τις εντυπώσεις αλλά και την εμπιστοσύνη των αθλητών! Όλοι μαζί θα συμβάλουμε βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στην αύξηση του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα!

Είμαστε δίπλα στον αθλητή, προάγοντας το «ευ ζην», το αθλητικό ιδεώδες και τη συνολική ευεξία σώματος και πνεύματος!

Ραντεβού στις 14 Απριλίου!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το IRONMAN®70.3® Greece πατήστε εδώ

Ο Φυσικοθεραπευτής και ιδιοκτήτης του Physioathens Νάσος Κουτσουραδής, ομιλητής στην Αθλητική Ημερίδα του Δήμου Ευρώτα

Την Κυριακή 18/11 ο ΑΠΣ Καλλισθένης σε συνεργασία με τον δήμο Ευρώτα, διοργάνωσε ημερίδα αθλητισμού. Στόχος της η ενημέρωση των αθλητών και των κατοίκων της περιοχής. Οι ομιλητές ήταν έγκριτοι επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους. Κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων γύρω  από τον αθλητισμό όπως τα οφέλη της άσκησης στο σώμα, την πρόληψη αθλητικών τραυματισμών, τις πρώτες βοήθειες στον αθλητικό χώρο κ.λπ.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ομιλητές ήταν και ο φυσικοθεραπευτής Νάσος Κουτσουραδής, ο οποίος περιέγραψε τις σύγχρονες τάσεις της αθλητικής φυσικοθεραπείας. Στην παρουσίασή του τόνισε τη σημασία της σωστής κλινικής αξιολόγησης και λήψη ιστορικού. Περιέγραψε τη μέθοδο σχεδιασμού του θεραπευτικού πρωτοκόλλου και αρίθμησε τις νέες τάσεις και μεθόδους στο πεδίο της αθλητικής φυσικοθεραπείας. Τόσο οι αθλητές, όσο και οι γονείς που βρέθηκαν στην ημερίδα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεματολογία της παρουσίασης του. κ. Κουτσουραδή, κάνοντας ερωτήσεις και ζητώντας κατευθύνσεις για περαιτέρω ενημέρωση.

Το Physioathens χαιρετίζει τέτοιες ημερίδες, που έχουν σαν σκοπό την ενημέρωση των πολιτών. Δεσμεύεται πως σε κάθε τέτοια πρόσκληση θα δίνει το παρόν για να βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια για βελτίωση του αθλητισμού και την προαγωγή της υγείας στη χώρα μας!

TECAR THERAPY

Για τον αθλητή, τον αθλούμενο και τον ασθενή αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία μετά από έναν τραυματισμό, είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επανένταξή του στο άθλημα, στη δραστηριότητα, στη δουλειά και στην καθημερινότητα του. Η διαδικασία όμως της αποκατάστασης πολλές φορές είναι δύσκολη και χρειάζεται αρκετό χρόνο. Ένα μεγάλο και σύγχρονο «όπλο» στο χώρο της φυσικοθεραπείας για αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποκατάσταση είναι η θεραπεία με TECAR ή αλλιώς TECAR Therapy.

tecar therapy

To TECAR λειτουργεί προκαλώντας βιοδιέγερση και μεταφορά ιόντων μέσα στους ιστούς του σώματος. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενδογενούς θερμότητας και αύξησης της τοπικής κυκλοφορίας των ιστών. Μέσω των λειτουργιών αυτών οι φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες των ιστών πραγματοποιούνται γρηγορότερα. Το αποτέλεσμα; H επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης και επούλωσης των ιστών έως και 50%!!! Αυτό σημαίνει σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης, γρηγορότερη επανένταξη και αποτελεσματικότερη θεραπεία!!

Ενδείξεις

Η TECAR Therapy αποτελεί μια υπερσύγχρονη μέθοδο θεραπείας και έχει εφαρμογές σε πληθώρα μυοσκελετικών παθήσεων/ κακώσεων όπως και αθλητικών τραυματισμών. Ενδεικτικά το TECAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε:

 • Μυϊκές θλάσεις
 • Διαστρέμματα και λοιπές συνδεσμικές κακώσεις
 • Ρήξεις μυών/τενόντων
 • Τενοντίτιδες/ Τενοντοπάθειες/ Επικονδυλίτιδες
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα / Άκανθα πτέρνας
 • Περιοστίτιδες/ Τροχαντηρίτιδες
 • Σύνδρομα υπέρχρησης
 • Κατάγματα
 • Οσφυαλγία/ Αυχενικό
 • Χρόνιο μυϊκό πόνο κ.α.

Το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens διαθέτει το Winback TECAR 3S. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε αν η θεραπεία TECAR ενδείκνυται για τη δική σας πάθηση!

T: 2155456802.

Ανανέωση χορηγιών από το Physioathens σε Παπαγγελή, Χριστοφόρου, Μπίκα και Κωνσταντελόπουλο!

Το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει για 2η συνεχή χρονιά τη χορηγική συνεργασία με τέσσερις  αθλητές από διαφορετικά αγωνίσματα.  Έτσι συνεχίζει να τους παρέχει πλήρη κάλυψη σε υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας!

Στην ομάδα των χορηγούμενων αθλητών ανήκουν οι:

 • Παπαγγελής Νίκος, πρωταθλητής ποδηλασίας
 • Χριστοφόρου Στέλλα, πρωταθλήτρια Crossfit
 • Μπίκα Δήμητρα, πρωταθλήτρια ορεινού τρεξίματος και ορειβατικού σκι
 • Κωνσταντελόπουλος Στέφανος, πρωταθλητής Kickboxing

Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, το Physioathens στηρίζει την προσπάθεια για διάκριση και επίτευξη των στόχων των αθλητών του. Τους παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο σε φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση τραυματισμών όσο και στην πρόληψη αυτών μέσω της αθλητικής μάλαξης. Έχοντας βαθιά επίγνωση των συνθηκών που αγωνίζονται οι συγκεκριμένοι αθλητές στη χώρα μας, το Physioathens στέκεται σύμμαχος σε αυτόν τον απαιτητικό και εξαντλητικό καθημερινό αγώνα βάζοντας το δικό του λιθαράκι σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ο Νίκος, η Στέλλα, η Δήμητρα και ο Στέφανος διακρίνονται για τη μαχητικότητα, τον ενθουσιασμό, την ομαδικότητα, το πάθος τους για νίκες και φυσικά για το ήθος τους. Οι ιδιότητες αυτές συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του Physioathens και αποτέλεσαν τον κύριο λόγο για αυτή τη χορηγία.

Ο ιδρυτής του Physioathens, φυσικοθεραπευτής Νάσος Κουτσουραδής , δήλωσε: «Όποιος έχει γνωρίσει αυτούς τους αθλητές από κοντά, έχει αντικρίσει ένα μοναδικό θέαμα. Άτρωτοι αγωνιστές, με καθαρή ψυχή, σπινθηροβόλο βλέμμα και αδαμάντινο χαρακτήρα. Εκείνοι κουβαλάνε το τεράστιο βάρος του αθλητικού ιδεώδους και εμείς απλά περπατάμε δίπλα τους. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπορώ να τους έχω κοντά μου. Εύχομαι και στους τέσσερις ψυχική και σωματική δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρα τους»

3 συχνοί τραυματισμοί στο τένις και o τρόπος για την αποκατάστασή τους

Το τένις είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και συναρπαστικά αθλήματα, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία των ασκουμένων. Έχει θετική επίδραση τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τονώνει το μυϊκό και το καρδιαγγειακό σύστημα, αποφορτίζει από την ένταση της ημέρας και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.

Ωστόσο, λόγω του δυναμικού χαρακτήρα του, το τένις συχνά οδηγεί σε τραυματισμούς, οι οποίοι αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, δεν θα σας κρατήσουν απλώς εκτός τερέν, αλλά ενδέχεται να σας ταλαιπωρούν για καιρό, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά σας.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί στο τένις;

Όπως αποδεικνύεται από στατιστικά στοιχεία και βάσει της εμπειρίας μας, από τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο κέντρο φυσικοθεραπείας Physioathens, οι πιο συνήθεις τραυματισμοί στο τένις είναι οι εξής:

 • Επικονδυλίτιδα (tennis elbow)

Αποτελεί παγκοσμίως τον συχνότερο τραυματισμό των ατόμων που ασχολούνται με το τένις, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Παρουσιάζεται στην έξω και πλάγια περιοχή του αγκώνα και οφείλεται στην υπερβολική χρήση και την υπερκόπωση των μυών της συγκεκριμένης περιοχής. Συμπτώματα: πόνος που μπορεί να φτάνει έως τις άκρες των δακτύλων, μυϊκή αδυναμία, οίδημα.

 • Διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης

Αν νιώθετε πόνο στον αστράγαλο μετά από κάποιο άλμα με «ανώμαλη προσγείωση» ή από απότομη αλλαγή κατεύθυνσης που οδήγησε σε απώλεια της ισορροπίας σας, ίσως να μην πρόκειται για ένα απλό στραμπούληγμα. Το διάστρεμμα είναι ένας αρκετά συνηθισμένος τραυματισμός στο τένις. Οφείλεται στην κάκωση των συνδέσμων που περιβάλουν την ποδοκνημική άρθρωση και μπορεί να περιλαμβάνει από θλάση μέχρι ολική ρήξη των συνδέσμων.  Συμπτώματα: πόνος και οίδημα στην περιοχή του αστραγάλου.

 • Κακώσεις στο γόνατο

Το γόνατο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευπαθές σημείο στο ανθρώπινο σώμα. Με το τένις οι αρθρώσεις των γονάτων καταπονούνται από την πίεση, τους κραδασμούς και τις έντονες στροφικές δυνάμεις  που ασκούνται. Έτσι οι αθλητές συχνά υποφέρουν από τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα (jumper’s knee), ρήξη χιαστών συνδέσμων και ρήξη μηνίσκου.  Συμπτώματα: πόνος, οίδημα, δυσκαμψία.

Αθλητική φυσικοθεραπεία: μια αποτελεσματική λύση για γρήγορη αποκατάσταση των τραυματισμών

Ποιο είναι το κοινό σημείο των παραπάνω τραυματισμών; Μπορούν όλοι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη βοήθεια της αθλητικής φυσικοθεραπείας. Για να συμβεί αυτό, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε εγκαίρως σε έναν άρτια εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή και να μην αφήνετε τον πόνο να επιμένει, καθώς υπάρχει κίνδυνος να γίνει χρόνιος.

Η άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών, μέσω εξατομικευμένης προσέγγισης από την πλευρά του φυσικοθεραπευτή, εξασφαλίζει θεραπεία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φυσιοθεραπευτικές τεχνικές σάς δίνουν λύσεις, αρχικά για τη μείωση του πόνου και των οιδημάτων και στη συνέχεια για την πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμού, κι έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επανέλθετε στην αρχική σας κατάσταση το συντομότερο.

Εμπιστευτείτε την έμπειρη ομάδα του Σύγχρονου Κέντρου Φυσικοθεραπείας Physioathens.

Μαραθώνιος 2017: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά και να αποφύγετε μυϊκούς τραυματισμούς

Η διοργάνωση για τον 35ο Μαραθώνιο Αθήνας πλησιάζει! Στις 12 Νοεμβρίου, χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο, θα προσέλθουν στην αφετηρία. Γεμάτοι ενθουσιασμό και πάθος θα ξεκινήσουν για μία μακριά και δύσκολη διαδρομή!

Εκκινώντας από τη Λεωφόρο Μαραθώνος με προορισμό το Παναθηναϊκό στάδιο (Καλλιμάρμαρο), τα χιλιόμετρα δεν μας χαρίζονται. Αλλά ούτε και ο δρόμος με τις πολλές ανηφόρες του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε το σώμα μας κατάλληλα.

Μία λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με αυτό, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μαραθωνίου Αθήνας.

Πέρα όμως από την παραμονή και κατά τη διάρκεια του αγώνα, σημαντική είναι η προηγούμενη φυσική προετοιμασία του δρομέα, όχι μόνο για την αντοχή στον αγώνα, αλλά κυρίως για την αποφυγή μυικών τραυματισμών, που επιτείνονται λόγω της ανηφορικότητας που έχει η διαδρομή σε πολλά σημεία.

Στο Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Physioathens σας παρέχουμε τη δυνατότητα ολοκληρωμένης προετοιμασίας για βέλτιστη φυσική κατάσταση και αποφυγή μυικών τραυματισμών, εν όψει συμμετοχής στον Μαραθώνιο, μέσω της εξειδικευμένης υπηρεσίας της αθλητικής μάλαξης.

Αθλητικό Μασάζ

Το αθλητικό μασάζ προετοιμάζει τον αθλητή πριν τους αγώνες, τον συντηρεί κατά τη διάρκεια και τον αποθεραπεύει μετά το τέλος τους, προλαμβάνοντας τραυματισμούς, αποφορτίζοντας την ένταση και ανακουφίζοντας από τον πόνο.
Δρώντας στους μύες, στους συνδέσμους, στις αρθρώσεις και τον νευρικό ιστό, με ειδικές μαλάξεις και με την κατάλληλη πίεση, ωστόσο, προάγουμε συνολικά την ευεξία του σώματος και επιταχύνουμε τη φυσική ικανότητά του να θεραπεύεται.

Πιο συγκεκριμένα, το αθλητικό μασάζ ωφελεί το σώμα ως εξής:

 • Προλαμβάνει τραυματισμούς πριν από τον αγώνα
 • Συμβάλει στη θεραπεία των αθλητικών κακώσεων
 • Συμβάλει στην αποκατάσταση τραυματισμών μετά τον αγώνα
 • Συμβάλει στη μείωση των μυϊκών σπασμών
 • «Καθαρίζει» τους μύες από περιττές ουσίες
 • Επιταχύνει την περίοδο αποθεραπείας
 • Συμβάλει στη συντήρηση του αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα
 • Χαλαρώνει τους μύες μετά την άσκηση
 • Ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο

Για περισσότερες πληροφορίες, ενημέρωση ή ραντεβού, μπορείτε να μας καλέσετε στο +30 2155456802.