Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:9:00-13:00
Συνεργασία με Ομάδες Βόλεϊ της Κηφισιάς

Ανανέωση Συνεργασίας του με τις Ομάδες Βόλεϊ της Κηφισιάς

Το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ανανέωση της συνεργασίας του με τις ομάδες πετοσφαίρισης της Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, από το 2019, η Κηφισιά έχει εμπιστευτεί το Physioathens για την αποθεραπεία και αποκατάσταση των ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών, ΑΟΠ και ΖΑΟΝ αντίστοιχα.

Το επίπεδο των παιχτών και των δύο ομάδων είναι πολύ υψηλό με τις ομάδες να αγωνίζονται στην Α1 (άνδρες) και Pre League (γυναίκες). Κοινός στόχος είναι η κατάκτηση της υψηλότερης δυνατής θέσης στον βαθμολογικό πίνακα. Παράλληλα φυσικά, η ενότητα, η ευγενής άμιλλα και η ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδες αποτελούν τις επιθυμίες των παιχτών και όλου του αθλητικού επιτελείου.

Το Physioathens με τη σειρά του θα βρίσκεται στο πλευρό και των δύο ομάδων, φροντίζοντας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών κακώσεων. Συγκεκριμένα, θα ακολουθεί τις ομάδες στους αγώνες τους, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ένας ενδεχόμενος τραυματισμός.

Τις προηγούμενες ημέρες και οι δύο ομάδες βρέθηκαν στο χώρο του Physioathens και υποβλήθηκαν σε ειδικές μετρήσεις και κλινικά τεστ, όπως είναι το ψηφιακό πελματογράφημα, η κινητική ανάλυση και η αξιολόγηση της στάσης του σώματος. Έπειτα καταγράφηκε πλήρως το ιστορικό τους και τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές και δημιουργήθηκε η Ατομική Καρτέλα Ασθενή. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην πρόληψη τραυματισμών και στην αύξηση της επίδοσης των αθλητών.

Καταληκτικά, σύσσωμη η ομάδα του Physioathens θα ήθελε να ευχηθεί καλή αγωνιστική σεζόν σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος! Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό, αυτό που μπορεί να προαχθεί είναι η αξία του αθλητισμού και να δώσει το έναυσμα σε πολλά παιδιά και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτόν. Εμείς οι ίδιοι, ενωμένοι, μπορούμε να αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης και να διαδώσουμε την αγάπη μας για τον αθλητισμό και τα οφέλη του.

οφέλη κολύμβηση

Τα Οφέλη της Κολύμβησης

Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα του ανθρώπου, καθώς προσφέρει ποικίλα οφέλη, με πρώτο και κυριότερο, την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Έχει πολλές μορφές και πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να επιλέξει να ασχοληθεί, ανάλογα τις επιθυμίες και τους προσωπικούς του στόχους.

Όλα τα αθλήματα και οι ασκήσεις γυμναστικής στοχεύουν στη φυσική βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μια δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα πληθώρα πλεονεκτημάτων στο ανθρώπινο σώμα, είναι καίρια και πολύ αγαπημένη. Ο λόγος για την ιδιαίτερη μορφή γυμναστικής και ενασχόλησης, την κολύμβηση!

Αν και ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας που ο άνθρωπος περνάει τις περισσότερες ώρες του στη θάλασσα και την πισίνα, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να επιλεχθεί όλο το χρόνο και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το τι μπορεί να αποκομίσει, όμως, κάποιος από αυτή τη μορφή γυμναστικής, σίγουρα δεν το γνωρίζει ολοκληρωτικά.

Καταρχάς, πρόκειται για μια δραστηριότητα, η οποία γυμνάζει όλο το σώμα. Υπάρχουν διάφορα στυλ κολύμβησης (πρόσθιο, ύπτιο, πεταλούδα, ελεύθερη κολύμβηση), το καθένα από τα οποία επικεντρώνεται σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και επιτυγχάνει πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα. Ακόμη, χάρη στην άνωση που δημιουργεί το νερό και ωθεί το σώμα προς το επάνω επιτρέπει την ενδυνάμωση των μυών.

Πιο συγκεκριμένα, γυμνάζει τον βασικότερο μυ, την καρδιά. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου. Αυξάνει τη δύναμη, ενισχύει την αντοχή και προσφέρει τόνωση εξαιτίας των απαιτητικών ρυθμών της, οι οποίοι ταυτόχρονα προφυλάσσουν από τραυματισμούς. Αυτό, γιατί, η πίεση ασκείται στο νερό και όχι στη σπονδυλική στήλη. Μάλιστα, κάποιες φορές συνιστάται για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και τη μερική αποκατάσταση τραυματισμών, όπως για παράδειγμα της αρθρίτιδας και των παρόμοιων παθήσεων.

Ταυτόχρονα, ενδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια που πραγματοποιείται το κολύμπι, ο άνθρωπος μαθαίνει να συνδυάζει την αναπνοή του με τις κινήσεις του σώματος. Έτσι, διευκολύνεται η εισροή του αέρα στο σώμα, ενεργοποιούνται οι μύες εισόδου και εξόδου του αέρα και οι πνεύμονες προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο. Για το λόγο αυτό, η κολύμβηση με το υδάτινο περιβάλλον της συνίσταται μερικές φορές σε ανθρώπους με συμπτώματα άσθματος ή βρογχίτιδας.

Φυσικά, η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενδείκνυται και για την απώλεια βάρους. Οι θερμίδες που καίγονται είναι αρκετά περισσότερες από αυτές που μπορεί κάποιος να κάψει με άλλες μορφές γυμναστικής, καθώς η κίνηση μέσα στο νερό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Βέβαια, αυτό σχετίζεται πολύ και με την ένταση με την οποία κάποιος κολυμπάει.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί, η ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Η κολύμβηση απαλλάσσει από τα άγχη της καθημερινότητας, προσφέρει θετική ενέργεια, αυξάνει τη διάθεση και δίνει την ευκαιρία χαλάρωσης και αποφόρτισης, δυναμώνοντας την ψυχή και ταυτόχρονα το σώμα.

Καταλήγοντας, η κολύμβηση είναι μια ασφαλής φυσική δραστηριότητα, την οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει και να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματά της, χωρίς να καταπονήσει ιδιαίτερα το σώμα του. Μια δοκιμή στα καταγάλανα νερά της θάλασσας ή στη δροσερή πισίνα μπορεί να σε πείσει. Φυσικά, προτείνεται πάντα μια σχετική συζήτηση με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή, ειδικά όταν υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή χρόνιες παθήσεις. Με ασφάλεια και αγάπη τα οφέλη για την υγεία και την ψυχή μπορεί να είναι σωτήρια.

υφασμάτινη τσάντα

Το Physioathens κατά της πλαστικής σακούλας!

Κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας (International Plastic Bag Free Day). Πρόκειται για ένα γεγονός που καθιερώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συνειδητοποίηση των πολλαπλών αρνητικών συνεπειών που επιφέρει στον πλανήτη η χρήση της πλαστικής σακούλας. Μιλώντας με αριθμούς, η χρήση της ανέρχεται σε 1.000.000 το κάθε λεπτό ανά τον κόσμο. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως το 80% των απορριμμάτων, και συγκεκριμένα των απορριμμάτων στις θάλασσες, προέρχονται αποκλειστικά από την υπέρχρηση της πλαστικής σακούλας.

Έτσι, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πως η μείωση της χρήσης της συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μία λύση με πολλαπλά οφέλη είναι η αντικατάστασή της με υφασμάτινη τσάντα. Η πάνινη τσάντα από κάθε άποψη είναι ιδανική. Επαναχρησιμοποιείται και δεν ρυπαίνει το φυσικό περιβάλλον. Επιτρέπει τη μεταφορά των προϊόντων μας με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση, καθώς και αντέχει περισσότερο βάρος.

Το Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και με περιβαλλοντική συνείδηση, προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθήσει στη μείωση των ρύπων και της μόλυνσης του πλανήτη. Για το λόγο αυτό ακολουθεί «πράσινες» τακτικές, όπως η ανακύκλωση και η χρήση οργανικών υλικών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Για τον εορτασμό της 3ης Ιουλίου, της παγκόσμιας ημέρας κατά της πλαστικής σακούλας, το Physioathens διοργανώνει καμπάνια και προσφέρει δωρεάν υφασμάτινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στους επισκέπτες του. Όλοι μαζί μπορούμε να συνδράμουμε στη μείωση των απορριμμάτων, να αντισταθούμε στην επιπλέον μόλυνση του πλανήτη μας, ώστε να επικρατήσει η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στάση απέναντι στο περιβάλλον, το οποίο δεν μας ανήκει!

#Physioathens #oneteamonedream #oloimazimporoume #noplasticbags #savetheplanet #3ofJuly #campaign #paninestsantes #trustyourphysio #marousi

περιοστίτιδα κνήμης

Περιοστίτιδα Κνήμης

Τί είναι η περιοστίτιδα κνήμης;

Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που εμφανίζεται συνήθως σε δρομείς και στρατιωτικούς είναι η περιοστίτιδα. Συγκεκριμένα, αποτελεί το 15% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και το 60% παθήσεων των κάτω άκρων. Συνήθως εμφανίζεται μετά από έντονες δραστηριότητες γυμναστικής και είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης. Ο πόνος εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος της κνήμης και ορισμένες φορές μπορεί να συνοδεύεται από πόνο κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης του πρόσθιου έσω μέρους της κνήμης. Ακόμα πόνος εμφανίζεται στην πελματιαία κάμψη με αντίσταση. Ορισμένες φορές είναι πιθανό να σχηματίσει και οίδημα.

Αιτίες

Δεν έχει αποδειχθεί η κύρια παθοφυσιολογία αυτής της πάθησης, αλλά έχουν αναφερθεί βασικοί παράγοντες κινδύνου:

 • Αυξημένη ποδική καμάρα: Η αυξημένη ποδική καμάρα (το τόξο στο έσω χείλος του πέλματος) χαρακτηρίζεται ως κοιλοποδία. Η συγκεκριμένη πάθηση του άκρου ποδός αποτελεί την αντίθετη κατάσταση της πλατυποδίας η οποία είναι σπανιότερη. Στην πλατυποδία η ποδική καμάρα απουσιάζει τελείως ή είναι αποπλατυσμένη.
 • Το φύλο (γυναίκες): H περιοστίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες λόγω διατροφικών, ορμονικών και βιοχημικών διαταραχών.
 • Υψηλό BMI: Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης ποσοτικοποίησης της παχυσαρκίας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι υπέρβαρος, προκαλεί μεγάλες φορτίσεις στα γόνατα και τις κνήμες των ποδιών του. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση περιοστίτιδας.
 • Ανατομικοί παράγοντες του άκρου πόδα (ανισοσκελίες): Μία πιθανή ανισοσκελία του ποδιού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης περιοστίτιδας. Εμβιομηχανικά το γεγονός ότι τα δύο σκέλη διαφέρουν σε μήκος επιβαρύνουν έναν άνθρωπο που αθλείται ή που η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολύωρη ορθοστασία.
 • Έλλειψη βιταμίνης D: Η βιταμίνη D προσφέρει ασβέστιο στα οστά μας. Χωρίς αυτή τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα. Άρα, χωρίς την επαρκή βιταμίνη δημιουργούνται συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο να αποκτήσει περιοστίτιδα και μεγάλες πιθανότητες να υποστεί κάταγμα κοπώσεως σε πιο προχωρημένο στάδιο.
 • Κακή ποιότητα υποδημάτων: Η κακή ποιότητα υποδημάτων κατά την άθληση ή την εργασία που απαιτεί πολύωρη ορθοστασία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της περιοστίτιδας.

Λόγω, όμως, των επαναλαμβανόμενων κραδασμών που δέχεται η κνήμη (υπέρχρηση) κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων (π. χ τρέξιμο, άλματα) έχει ως συνέπεια ο φλοιός του οστού να εμφανίσει  μικροτραυματισμούς.

Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πρόσθια και έσω επιφάνεια της κνήμης και κατά μήκος των 2/3 αυτής. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας ή και μετά αλλά μειώνεται με την ξεκούραση. Επίσης, το άτομο θα πονάει και στην ψηλάφηση της περιοχής. Με την αίσθηση του πόνου το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την άσκηση σωστά ή να περπατήσει με ευκολία. Σε προχωρημένο στάδιο όπου το μέλος έχει καταπονηθεί αρκετά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί κάταγμα κοπώσεως.

Διάγνωση

Για την διάγνωση της περιοστίτιδας ζητείται συνήθως από τον ορθοπαιδικό ιατρό μία ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον έλεγχο του επιπέδου φθοράς και ύπαρξης πιθανού ραγίσματος/κατάγματος ή οιδήματος. Επίσης, ζητείται για τον αποκλεισμό πιθανοτήτων ύπαρξης άλλων τραυματισμών του κάτω άκρου. Τέλος, εκτελείται ψηλάφηση στην περιοχή για τον έλεγχο παρουσίας ευαισθησίας και πόνου.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Όπως προαναφέρθηκε, τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η παρουσία οιδήματος/φλεγμονής στην περιοχή. Για την μείωση αυτών μπορούν να εφαρμοστούν οι εξής μέθοδοι:

 1. Ξεκούραση: Με την μείωση της άσκησης ή της γενικής καταπόνησης της περιοχής ο χρόνος ξεκούρασης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων, κυρίως του πόνου.
 2. Εφαρμογή TECAR: Η εφαρμογή αυτή αντιμετωπίζει τον πόνο και την φλεγμονή. Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής: Χωρητική ή αντιστατική ραδιοσυχνότητα υψηλής ισχύος. Η χωρητική ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιείται για δομές του σώματος με υψηλή περιεκτικότητα αιμάτωσης ή υγρού (π. χ αιμάτωμα ή οίδημα, μύες, λεμφικό σύστημα κ. α). Η αντιστατική ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιείται σε δομές του σώματος με χαμηλή περιεκτικότητα αιμάτωσης ή υγρού (π. χ οστά, χόνδροι, τένοντες, σύνδεσμοι κ. α). Και οι δύο τρόποι εφαρμογής θα διεγείρουν το αιμολεμφικό σύστημα αποστέλλοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να απομακρυνθούν οι άχρηστες ουσίες αλλά και για να προκαλέσει αγγειοδιαστολή και αναπαραγωγή των κυττάρων για την αναγέννηση των ιστών.
 3. Διαμαγνητική Αντλία: Με την μεταφορά υπερπαλμικού μαγνητικού πεδίου η διαμαγνητική αντλία είναι ιδανική για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων που περιλαμβάνουν συμπτώματα πόνου, οιδήματος και φλεγμονής. Με αυτή, πετυχαίνεται η φλεβική και αρτηριακή αγγειοδιαστολή, προκαλώντας έτσι, την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή για την ταχύτερη επούλωσή της.
 4. Μάλαξη με εργαλεία ERGON: Η τεχνική αυτή συνδυάζει στατικούς και δυναμικούς χειρισμούς με την χρήση εργαλείων μάλαξης των μαλακών μορίων. Με την εφαρμογή αυτή επιτυγχάνεται η κινητοποίηση οιδήματος ή αιματώματος, η αύξηση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας για την ταχύτερη επούλωση της περιοχής, η μείωση μυϊκού τόνου και σπασμού κ.α.
 5. Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις: Με την μυϊκή ενδυνάμωση και τις διατάσεις των πρηνιστών/υπτιαστών του ποδιού, αφού έχουν υποχωρήσει σε αρκετό βαθμό τα συμπτώματα, βοηθούν στην επαναφορά του εύρους τροχιάς της περιοχής και της δύναμης.
 6. Παγομάλαξη: Ο πάγος, εκτός από το αίσθημα ανακούφισης του πόνου, προκαλεί αγγειοσύσπαση, βοηθώντας έτσι, την διαδικασία απομάκρυνσης ή μείωσης του οιδήματος.

Στο Physioathens διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα περιοστίτιδας της κνήμης. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 2155456802.

Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής, ΜΤ

One Dream One Team

Είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και προσπαθούμε να τους προσφέρουμε τα μέγιστα, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους. Στόχοι, οι οποίοι γίνονται ταυτόχρονα και δικοί μας και όλοι μαζί σαν μια γροθιά καταβάλλουμε τις απαιτούμενες προσπάθειες για να τους κατακτήσουμε.

Με μεγάλο ενθουσιασμό παρατηρούμε τις επιτυχίες των αθλητών μας, όπως αυτές των αθλητών του βόλεϊ ανδρών της Κηφισιάς, της ομάδας των βορείων προαστίων που έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε. Μια τέτοια επιτυχία ήταν αυτή του Γρηγόρη Κοντοστάθη, όπου βραβεύτηκε ως ο καλύτερος λίμπερο της προηγούμενης αγωνιστικής. Ο κ. Νάσος Κουτσουραδής, ιδιοκτήτης του σύγχρονο κέντρου φυσικοθεραπείας, Physioathens, και φυσικοθεραπευτής της ομάδας, είχε την τιμή να βραβεύσει αυτόν τον σπουδαίο παίκτη.

Στις χαρές και στις λύπες είμαστε όλοι μαζί. Στις επιτυχίες και στις αποτυχίες είμαστε όλοι μαζί. Η αγάπη για τον αθλητισμό και την υγεία είναι η κινητήριος δύναμη για όλα τα επιτεύγματα μας. Η νίκη του ενός, είναι νίκη όλων. Συνεχίζουμε δυναμικά, συνεχίζουμε μαζί!

#koutsouradis #physioathens #kifissiavolley #bestlibero #kontostathis

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα 1

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Αποκατάσταση με Φυσικοθεραπεία

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του καρπού. Πρόκειται για την πιο συχνή περιφερική νευροπάθεια, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες (η επίσημη αναλογία είναι 5 γυναίκες για 1 άνδρα).

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σωλήνας στην περιοχή του καρπού που αποτελείται από τα οστά του καρπού και τον καρπιαίο σύνδεσμο. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται το μέσο νεύρο και οι εννιά (9) τένοντες που είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις των δακτύλων. Ο σωλήνας αυτός δεν έχει ελαστικότητα επομένως, σε περίπτωση που στο εσωτερικό του αυξηθεί ο όγκος των ιστών, προκαλείται πίεση του μέσου νεύρου.

Αίτια

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να συνδέεται με κάποιες μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ακόμα ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός. Ωστόσο, οι πιο ευάλωτες ομάδες φαίνεται να είναι οι γυναίκες μέσης ηλικίας κατά την εμμηνόπαυση αλλά και όσοι καταπονούν καθημερινά τον καρπό τους με επαναλαμβανόμενες κινήσεις: δακτυλογράφοι, πιανίστες, μαραγκοί συχνά πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται σταδιακά. Στα πρώτα στάδια το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι το χαρακτηριστικό μούδιασμα στα δάχτυλα και στην περιοχή της παλάμης. Παράλληλα, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος που ξεκινά από τον καρπό και αντανακλά στην παλάμη κυρίως στα τρία πρώτα δάκτυλα (αντίχειρας, δείκτης, μέσος) χωρίς να επηρεάζει το μικρό δάκτυλο του χεριού. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο χέρι διαπερνώντας τον βραχίονα και φτάνοντας μέχρι και τον ώμο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως κατά τις βραδινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να ξυπνούν εξαιτίας ενός αισθήματος μουδιάσματος ή καψίματος. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κάμψη του καρπού όπως όταν κρατάμε το τηλέφωνό ή ένα βιβλίο αλλά και στην οδήγηση. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ακόμα και σε αρχικό στάδιο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και ύπνου του ασθενούς γι’ αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση. Τελικά, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε μυϊκή ατροφία με αποτέλεσμα να του πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια.

Διάγνωση

Μια ολοκληρωμένη διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα). Κατά την εξέταση διενεργούνται ειδικά test με τα οποία διαπιστώνεται το χαρακτηριστικό μούδιασμα στην παλάμη ενώ με το ηλεκτρομυογράφημα που γίνεται από εξειδικευμένους νευρολόγους, επιβεβαιώνεται η κλινική εκτίμηση. Ακτινογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις δεν χρειάζονται παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη για αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την σοβαρότητα του συνδρόμου. Συνήθως σε πρώιμα στάδια προτιμάται η φυσικοθεραπευτική μέθοδος ενώ σε αρκετά επιβαρυμένες περιπτώσεις την λύση μπορεί να δώσει μόνο χειρουργική επέμβαση.

Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καθώς εξασφαλίζει οριστικά αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επανατραυματισμού. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσει κανείς φυσικοθεραπευτική καθοδήγηση τόσο πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα και θα μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό. Μια ολοκληρωμένη θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τις εξής μεθόδους :

 • Τεχνικές μαλακών μορίων (θεραπευτική μάλαξη )
 • Κινητοποίηση αρθρώσεων (manual therapy)
 • Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες (TECAR)
 • Ηλεκτροθεραπεία (TENS)
 • Taping
 • Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών του καρπού και των δακτύλων
 • Ασκήσεις βελτίωσης της δύναμης των μυών του καρπού και των δακτύλων
 • Εργονομικές συμβουλές

Χειρουργική αντιμετώπιση: Η χειρουργική επέμβαση προτιμάται σε προχωρημένα στάδια του συνδρόμου ή σε παραμελημένες περιπτώσεις και αποσκοπεί στη αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

φυσικοθεραπεία φυσιοθεραπεία

Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία;

Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία, ποιο είναι το σωστό; Είναι οι δύο λέξεις ταυτόσημες ή υπάρχει σαφής διαχωρισμός;

Ομολογουμένως η έρευνα που κάναμε, περισσότερο μας μπέρδεψε παρά μας κατατόπισε… Προβλέπουμε μάλιστα να ξεσπά σύντομα νέος γλωσσικός πόλεμος, εφάμιλλος του “ορθοπαιδικός ή ορθοπεδικός” και της “αθλοπαιδιάς ή αθλοπαιδείας”. Ας δούμε όμως κάποιες απόψεις επί του θέματος.

Μπαμπινιώτης: «Φυσικοθεραπεία κ. (εσφαλμ.) φυσιοθεραπεία: η θεραπεία ασθενειών με την αξιοποίηση φυσικών στοιχείων, π.χ. αέρα, νερού, θερμότητας και με την εφαρμογή φυσικών ασκήσεων (κινήσεων, μαλάξεων κ.λπ.).  Ο σωστός τύπος είναι φυσικοθεραπεία, αφού συντίθεται από τις λέξεις φυσικός και θεραπεία. Ο εσφαλμένος τύπος φυσιοθεραπεία, ο οποίος θα σήμαινε “θεραπεία της φύσεως”, οφείλεται σε μεταφορά ξένων όρων (π.χ. γαλλ. Physiotherapie), που δεν σχηματίστηκαν εξαρχής.»

Τριανταφυλλίδης: Δίνει και τα δύο, αλλά πρώτο το «φυσιοθεραπεία/ ευτής».

Βικιπαίδεια: «Η Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή ή Φυσιοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπαιδική (ή Ορθοπεδική), Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Παιδιατρική, Ουρολογία κ.λπ.).

Γλωσσολογικά, ακούγεται η άποψη ότι ο όρος “φυσιοθεραπεία” είναι γλωσσικό σφάλμα και ότι μόνο ο όρος “φυσικοθεραπεία” είναι ο σωστός. Παραταύτα, και οι δύο όροι είναι αποδεκτοί από τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά λεξικά και χρησιμοποιουνται εξισου στα Ελληνικά.»

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής: «φυσιοθεραπεία η [fisioθerapía] & φυσικοθεραπεία η [fisikoθerapía]: θεραπευτική μέθοδος για ορισμένες ασθένειες ή κακώσεις, που βασίζεται σε φυσικά μέσα και γνώσεις (νερό, θερμότητα, φως, ηλεκτρισμό, αέρα κτλ.): Κάνω ~ για το αυχενικό μου σύνδρομο. || (προφ.) καθεμιά από τις επισκέψεις σε φυσιοθεραπευτή: Ο γιατρός μού έγραψε δέκα φυσιοθεραπείες. [λόγ. < γαλλ. physiothérapie & αγγλ. physiotherapy < physio- = φυσιο- + -thérapie, -therapy = -θεραπεία· φυσικο-: κατά το φυσικόςI2]»

Αν απευθυνθούμε στη google θα διαπιστώσουμε συγκλονιστική υπεροχή των τύπων φυσικοθεραπεία/ ευτής.

Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο τύπος «φυσιοθεραπεία» έχει το πλεονέκτημα της εναρμόνισης με την ξένη ορολογία. Ωστόσο, στα ξένα λεξικά γίνεται διαχωρισμός σε british english όπου σωστός είναι ο όρος physiotherapy και στα american english όπου χρησιμοποιείται το physical therapy.

Πάντως αν ανατρέξουμε στη σελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, μάλλον θα μπερδευτούμε παρά θα πάρουμε μία απάντηση, αφού φυσικοθεραπευτές μπερδεύονται με φυσιοθεραπευτές και φυσικοθεραπείες με φυσιοθεραπείες:

«Το 1972 (Β.Δ 411/1972) καθορίζονται τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις των Φυσικο­θεραπευτών, αναγνωρίζονται οι θεραπευτικές πράξεις που περιλαμβά­νονται στη Φυσικοθεραπεία και τέλος καθιερώνεται το κρατικό τιμολό­γιο για όλες αυτές τις πράξεις.

Το 1974 το Υπουργείο Παιδείας ιδρύει τα Κ.Α.Τ.Ε (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα οποία μετονομάστηκαν αργότερα σε Κέντρα  Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.).

Παράλληλα η Σχολή του Υπουργείου Υγείας (Ανωτέρα Σχολή Φυσιοθεραπευτών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών) καταργείται.

Το 1975 (Ν.167/1975) πλέον ο Φυσιοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόζει Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις χωρίς την επίβλεψη του ιατρού αλλά μόνο με τις γραπτές οδηγίες του.».

Και θα κλείναμε εδώ το άρθρο, αφήνοντας τα συμπεράσματα σε εσάς. Ωστόσο το δυναμικό team του Physioathens δεν θέλει να αφήνει τίποτα στην τύχη και παίρνουμε θέση υπέρ της Φυσικοθεραπείας. Είναι ξεκάθαρο ότι στην επιστήμη μας χρησιμοποιούμε φυσικά θεραπευτικά μέσα, όπως ηλεκτροθεραπεία, κρυοθεραπεία, μασάζ, και όχι τη φύση για τη θεραπεία και αποκατάσταση των τραυματισμών και παθήσεων.

 

ζεστά η κρύα επιθέματα

Αποκατάσταση με Ζεστό ή Κρύο;

Έχετε μπερδευτεί για το πότε να χρησιμοποιείτε ζεστά και πότε κρύα επιθέματα; Σε μια εποχή που οι πληροφορίες ρέουν άφθονες και οι απόψεις πολλές φορές διίστανται, καθιστούν μια επιλογή σαν αυτή περίπλοκη. Η κατανόηση των πλεονεκτημάτων του καθενός, ωστόσο, είναι το κλειδί για την ανακούφιση του πόνου και την επιτάχυνση της αποκατάστασης μετά από έναν τραυματισμό!

 1. Χρησιμοποιήστε κρύα επιθέματα αμέσως μετά από έναν τραυματισμό για να μειώσετε τη φλεγμονή.
 2. Μην χρησιμοποιείτε κρύα επιθέματα σε άκαμπτους μυς ή αρθρώσεις.
 3. Χρησιμοποιήστε θερμότητα για να χαλαρώσετε/ καταπραΰνετε τους πονεμένους μυς ή για να αυξήσετε το εύρος κίνησης.
 4. Μην χρησιμοποιείτε θερμότητα σε τραυματισμούς που είναι ζεστοί στην αφή.

Αν και αυτές οι 4 κατευθυντήριες γραμμές θα σας βοηθήσουν αρκετά στην επιλογή, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα.

Μερικοί προτιμούν το κρύο…

Ως γενική οδηγία, οι ξαφνικοί οξείς τραυματισμοί, όπως το διάστρεμμα αστραγάλου, οι θλάσεις, οι μώλωπες και οι φλεγμονές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχρή θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Ο λόγος είναι ότι όταν προκύψει ξαφνικός τραυματισμός, ο περιβάλλων μαλακός ιστός μελανιάζει και πρήζεται. Η θεραπεία με κρύο βοηθά στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Η χρήση κρύου σε τέτοιους τραυματισμούς:

 • Μειώνει το πρήξιμο: Η ψυχρή θεραπεία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη ροή του αίματος στον τραυματισμό. Η μειωμένη ροή αίματος περιορίζει την ποσότητα υγρού που συγκεντρώνεται γύρω από τον τραυματισμό, η οποία αποτρέπει ή ελαχιστοποιεί το πρήξιμο και τους μώλωπες.
 • Ανακουφίζει από τον πόνο: Η ψυχρή θεραπεία μουδιάζει τις νευρικές απολήξεις, γεγονός που μειώνει τα μηνύματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο.

Μερικοί προτιμούν το ζεστό…

Οι άκαμπτοι και πονεμένοι μύες αντιμετωπίζονται καλύτερα με θερμότητα επειδή βοηθάει στη χαλάρωσή τους. Η θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από την άσκηση για να βελτιώσει την κινητικότητα, χαλαρώνοντας τους μυς και αυξάνοντας την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Η χρήση της θερμότητας σε τραυματισμούς:

 • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: Στη φάση που ακολουθεί μετά από μία φλεγμονή, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς και στην αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση.
 • Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου: η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει σημαντικά το μυϊκό σπασμό και μέσω της επίδρασής της στο κολλαγόνο (σύνδεσμοι, τένοντες, αρθρικός υμένας και θύλακας), αυξάνει την ελαστικότητα της περιοχής.

Μερικοί ακολουθούν εναλλασσόμενη θεραπεία ζεστού/ κρύου

Μετά τις πρώτες 3 έως 5 ημέρες ψυχρής θεραπείας για έναν οξύ τραυματισμό, εμπειρογνώμονες όπως η Mayo Clinic προτείνουν εναλλακτική θεραπεία ζεστού και κρύου για αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και ανάκαμψη από θλάσεις, σοβαρούς τραυματισμούς και χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις.

Η διαστολή από το ζεστό και η συστολή από το κρύο λειτουργούν σαν αντλία.
Κατά τη θεραπεία με θερμότητα, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών στο σημείο του τραυματισμού.

Κατά τη θεραπεία με κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, μειώνοντας την κυκλοφορία που επιτρέπει στην τραυματισμένη περιοχή να απορροφήσει το πλούσιο σε θρεπτικά αίμα πριν αντληθεί.

Συνοπτικά, η θεραπεία με ζεστό και κρύο λειτουργεί συνεκτικά για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα.

Επικοινωνήστε με τους ειδικούς

Εάν μετά την πάροδο 48 ωρών ο πόνος δεν έχει μειωθεί, επικοινωνήστε με έναν ειδικό και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του. Επίσης, σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών, αφήστε τα πειράματα κατά τόπου και επισκεφτείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Αθλητική φυσικοθεραπεία και διατροφή

Αθλητική Φυσικοθεραπεία και Διατροφή

Ο ερασιτεχνικός και o επαγγελματικός αθλητισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων σε κάθε ηλικία. Η αθλητική φυσικοθεραπεία είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε αθλητή ανάλογα με τις ανάγκες του από επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές. Αναλαμβάνει τόσο την πρόληψη όσο και την αποκατάσταση τραυματισμών του αθλητή με σκοπό να συνεχίσει τις δραστηριότητες του όσο πιο σύντομα γίνεται και με ελάχιστες επιπτώσεις στο σώμα του και την υγεία του. Συνοδοιπόρος στην πρόληψη και την αποκατάσταση είναι φυσικά μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή.
Ας δούμε αναλυτικά πως συλλειτουργούν η αθλητική φυσικοθεραπεία και η ισορροπημένη διατροφή στις παρακάτω περιπτώσεις.

Από τους Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής, ΜΤ  –  Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Msc

Μείωση του πόνου

Η αθλητική φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο του χρόνιου όσο και του οξέος πόνου, κάνοντας χρήση διάφορων μεθόδων. Εξειδικευμένα μηχανήματα όπως το TECAR και τα TENS χρησιμοποιούνται τόσο σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου όσο και σε περιπτώσεις οξέος πόνου, όταν αυτός εκδηλώνεται σε νευρομυικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ή άλλες περιπτώσεις. Για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο μετά από τραυματισμό, εφαρμόζεται συχνά και η μέθοδος της κρυοθεραπείας που λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στην περιοχή του πόνου. Τέλος, ανάλογα με την περίπτωση μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες τεχνικές όπως η κινησιοθεραπεία και ο βελονισμός . Η κινησιοθεραπεία μειώνει τον μυϊκό σπασμό ενώ παράλληλα κινητοποιεί τα μαλακά μόρια των αρθρώσεων ή του συνδετικού ιστού που βρίσκονται κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται το σημείο του πόνου.

B Complex για Μείωση Πόνου

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ο καλύτερος διατροφικός σύμμαχος για την ανακούφιση του πόνου. Κι αυτό γιατί εξισορροπούν τις ορμόνες και ρυθμίζουν την σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις και βοηθά στην ανακούφιση από αισθήματα κόπωσης.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος B είναι οι εξής:
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, χόρτα κ.λπ)
• Σολομός
• Συκώτι
• Αβγά
• Γάλα
• Μοσχαρίσιο κρέας
• Στρείδια, μαλάκια και μύδια
• Όσπρια
• Κοτόπουλο και γαλοπούλα
• Γιαούρτι
• Διατροφική μαγιά και μαγιά μπίρας
• Χοιρινό κρέας
• Εμπλουτισμένα δημητριακά
• Πέστροφα
• Ηλιόσπορος

Μείωση των Φλεγμονών

Η κρυοθεραπεία είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται όταν προκαλείται φλεγμονή (πρήξιμο) από κάποιον τραυματισμό. Η τοποθέτηση ψυχρού στην τραυματισμένη περιοχή έχει θεραπευτικές ιδιότητες καθώς προκαλεί τοπική αγγειοσύσπαση. Η κρυοθεραπεία ελαττώνει την κυκλοφορία του αίματος, τον μεταβολισμό, και την τοπική θερμοκρασία. Επιπλέον, αποτρέπει την συσσώρευση του οιδήματος (πρήξιμο), εμποδίζοντας την απελευθέρωση λευκοκυττάρων και φαγοκυττάρων (αντισώματα που ευθύνονται για το οίδημα). Τέλος, συμβάλλει στην μείωση της μυικής διεγερσιμότητας και της εκπόλωσης της μυϊκής ατράκτου αλλά και στην μείωση της φλεβικής και λεμφικής παροχέτευσης. Προκειμένου να καταπολεμηθούν οι φλεγμονές χρησιμοποιούνται μηχανήματα όπως συσκευές Laser, υπέρηχοι και διαμαγνητική αντλία. Σε δεύτερο στάδιο, η αποκατάσταση συνεχίζεται με τεχνικές κινησιοθεραπείας ενώ παράλληλα ο αθλητής μπορεί να πραγματοποιήσει συνεδρίες μάλαξης από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Αντί-φλεγμονώδεις τροφές

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Για την ακρίβεια, δείχνουν ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο η κορτιζόνη και φαινυλβουταζόνη ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονών. Η κατανάλωσή της από αθλητές, επομένως, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Προσθέστε κουρκουμά στις ομελέτες, πασπαλίστε τα λαχανικά, χρωματίστε το ρύζι ή ανακατέψτε τον στα smoothies.

Άλλες τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση είναι οι εξής:
• τομάτες
• ελαιόλαδο
• πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι
• ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και καρύδια
• λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες
• φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, κεράσια και πορτοκάλια

Μείωση των Οιδημάτων

Για την καταπολέμηση των οιδημάτων η καταλληλότερη μέθοδος είναι η κρυοθεραπεία, όπως αυτή παρουσιάσθηκε παραπάνω. Όταν το ψυχρό στοιχείο έρθει σε επαφή με την τραυματισμένη περιοχή, εμποδίζει αυτόματα τόσο την σύνθεση όσο και την συσσώρευση του οιδήματος. Η κρυοθεραπεία εμποδίζει επίσης την έκκριση λευκοκυττάρων και φαγοκυττάρων τα οποία προκαλούν αύξηση του οιδήματος και της φλεγμονής. Εξίσου αποτελεσματική καταπολέμηση των οιδημάτων προσφέρει η μάλαξη από έμπειρο και εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Νερό για τη Μείωση των Οιδημάτων

Όσο λιγότερο νερό καταναλώνει ένας αθλητής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την δημιουργία οιδημάτων. Κι αυτό διότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών. Είναι λοιπόν απαραίτητο για κάθε αθλητή να καταναλώνει άφθονη ποσότητα νερού σε καθημερινή βάση.

Μια διατροφή κατά της κατακράτησης υγρών και συνεπώς κατά των οιδημάτων είναι η εξής:

 • Περιορισμός αλατιού.
 •  Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο (μπανάνα, πατάτες, γλυκοπατάτες,
  ροδάκινο, σταφίδες, παντζάρια, φυσικός χυμός πορτοκάλι) και μαγνήσιο (φρούτα, πράσινα
  λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης)
 •  Επιλογή φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν φυσική διουρητική δράση ή είναι
  πλούσια σε νερό με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών.
  Τέτοια είναι: το καρπούζι, το αγγούρι, οι φράουλες και το σέλινο.
 •  Κατανάλωση ψαριών τα οποία αποτελούν μια από της καλύτερες διατροφικές πηγές
  λινολεϊκού οξέος, που βοηθάει στην καταπολέμηση του λίπους και την κατακράτηση
  υγρών.

Αύξηση της Ελαστικότητας

Ένα βασικό μέτρο πρόληψης κατά των τραυματισμών είναι η αύξηση της ελαστικότητας. Κατά την διάρκεια της προθέρμανσης του αθλητή εφαρμόζεται μάλαξη σε σημεία του σώματος, με σκοπό την βελτίωση της μυϊκής ελαστικότητας και της λειτουργίας του προστατευτικού αντανακλαστικού. Για την περαιτέρω ενεργοποίηση της ελαστικότητας, χρησιμοποιείται επίσης θερμοθεραπεία που επενεργεί στο κολλαγόνο και συνεπώς μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Η βασική τεχνική που χρησιμοποιείται για την αύξηση της ελαστικότητας, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός ενός εξειδικευμένου και εξατομικευμένου ασκησιολόγιου. Το ασκησιολόγιο αυτό περιλαμβάνει τόσο διατατικές ασκήσεις, όσο και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσής, παρέχοντας έτσι ένα πλήρες πρόγραμμα για την αύξηση της ελαστικότητας.

Κολλαγόνο για Αύξηση Ελαστικότητας

Μετά την προπόνηση, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες σνακ βοηθά τους μυς και τις αρθρώσεις
να ανακάμψουν. Το κολλαγόνο όχι μόνο αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά
συγκεκριμένα το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην μείωση των
φλεγμονών ενώ παραλληλα μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και αυξάνει την
ελαστικότητα.
Τροφές που ευνοούν τη δημιουργία κολλαγόνου στο σώμα είναι:
• Ζωμός από κόκαλα
• Κοτόπουλο
• Ψάρια και οστρακοειδή
• Ασπράδια αυγών
• Εσπεριδοειδή
• Μούρα
• Τροπικά φρούτα
• Σκόρδο
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• Όσπρια

Αύξηση της Λειτουργικότητας

Η αθλητική μάλαξη από έμπειρο και εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή βοηθά στην αύξηση της λειτουργικότητας και συνεργασίας των μυών. Η λειτουργικότητα των μυών προστατεύεται επίσης και με την ασφαλή περίδεση του τραυματισμένου σημείου. Η περίδεση του τραυματισμένου σημείου προστατεύει και κατά την διάρκεια του προοδευτικού προγράμματος επιβάρυνσης, το οποία επιτελείται με σκοπό να αυξηθεί η δύναμη, η αντοχή και ο συντονισμός των μυών. Μάλαξη και περίδεση, επομένως, αποτελούν ασφαλείς και καίριες μεθόδους για την αύξηση της λειτουργικότητας των μυών. Ο τρίτος τρόπος μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η επαναφορά της λειτουργικότητας είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου ασκησιολόγιου. Αυτό εμπεριέχει:

 • Προοδευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης
 •  Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
 •  Λειτουργικές ασκήσεις
 •  Ασκήσεις για βελτίωση της δύναμής και αντοχής

Η Αθλητική Φυσικοθεραπεία μπορεί όμως να συμβάλλει θεαματικά στην αύξηση της λειτουργικότητάς ακόμη και σε αθλητές που είναι υγιείς. Ειδικές μετρήσεις μας επιτρέπουν να διαπιστώνουμε τις μυϊκές ανισορροπίες του εκάστοτε σώματος, δίνοντας μας τις απαραίτητες πληροφορίες για την δημιουργία και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου ασκησιολογίου, το οποίο με την σειρά του οδηγεί στην ανάπτυξη της τεχνικής και στην αύξηση των αθλητικών επιδόσεων.

Κλείνοντας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η καθοδήγηση ενός φυσικοθεραπευτή και ενός αθλητικού διατροφολόγου είναι άκρως σημαντική για την επίτευξη των αγωνιστικών σας στόχων. Ο παραπάνω συνδυασμός (φυσικοθεραπευτή και διατροφολόγου) παρέχει εγγυημένη ασφάλεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Σε μια εποχή που η πληροφορία ρέει αφιλτράριστη είναι εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε δυσάρεστες καταστάσεις που θα παρεμποδίσουν την αθλητική του εξέλιξη. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς και αξιοποιήστε πλήρως τις δυνατότητες σας!

Νάσος Κουτσουραδής, Φυσικοθεραπευτής, ΜΤ  –  Πάρης Παπαχρήστος. Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Msc

 

ευθειασμός αυχένα

Ευθειασμός Αυχένα

Ο αυχένας είναι κατασκευασμένος εκ φύσεως ώστε να διατηρεί μία φυσιολογική λόρδωση (καμπυλότητα). Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική η οποία όταν διαταραχθεί, όταν παρουσιαστεί δηλαδή ευθειασμός, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δυσλειτουργικά και οδυνηρά.

Οι αυχενικοί σπόνδυλοι αποτελούν την “κολόνα” που στηρίζει το κεφάλι. Η “κολόνα” όμως αυτή δεν είναι ευθεία, αλλά τοξοειδής, και αυτό για να μπορεί να αντέχει τις κινήσεις, τους κραδασμούς, τις δονήσεις και το βάρος του κεφαλιού. Είναι λοιπόν μια ‘κολόνα’ με λόρδωση.

Όταν η λόρδωση αυτή αρχίζει να χάνεται, επηρεάζει τη στατική και την αντοχή του αυχένα και μεσο-μακροπρόθεσμα δημιουργεί έδαφος για φθορά και εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην αυχενική μοίρα και ιδιαίτερα των τελευταίων αυχενικών δίσκων, που δέχονται πολλαπλάσια φορτία από όσα μπορούν να αντέξουν. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κήλες, οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν τα νεύρα και προκαλούν πόνο, αίσθημα μουδιάσματος, καθώς και αδυναμία στήριξης και κίνησης του κεφαλιού.

Για κάθε 2,5 εκατοστά πρόσθιας κλίσης του κεφαλιού, ο αυχένας επιβαρύνεται διπλάσια, τριπλάσια και ούτω καθεξής.

Αιτίες

Ο ευθειασμός στην αυχενική μοίρα, μπορεί να οφείλεται σε:

 • Μυϊκά αίτια: αποτελούν τη συχνότερη αιτία πόνου στον αυχένα κυρίως στις νεανικές ηλικίες, λόγο της πολύωρης ενασχόλησης του ατόμου με το κινητό τηλέφωνο, tablet, ηλεκτρονικό υπολογιστή, κ.α.
 • Κακή στάση του σώματος και της κεφαλής, η οποία προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός
 • Στρες
 • Κακό ύπνο (ποιοτικά και ποσοτικά)
 • Παρατεταμένα μικρά φορτία που ασκούνται με λάθος τρόπο
 • Κληρονομικότητα

Συμπτώματα

Στατιστικά τα 7 πρώιμα συμπτώματα είναι:

 1. Μυϊκός πόνος
 2. Μυϊκές συσπάσεις
 3. Κεφαλαλγία
 4. Αρθριτικός πόνος
 5. Νευρικός πόνος
 6. Αντανακλαστικός πόνος σε άλλα σημεία (χέρι, ώμος, δάχτυλα)
 7. Οστικός πόνος

Επίσης είναι δυνατό να παρουσιαστεί δυσλειτουργία αναπνοής. Αυτό συμβαίνει διότι η απώλεια του λορδωτικού κυρτώματος στην αυχενική μοίρα αλλοιώνει τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το άνοιγμα του σκελετού και του θώρακα κατά τη διάρκεια της αναπνοής άρα και η φυσιολογική ροή του αέρα, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία της αναπνοής.

Αν τα παραπάνω δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, εξελίσσονται σε έντονους πόνους και αδυναμία στην κίνηση κυρίως κατά την κάμψη του αυχένα, ενώ μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες ως και αρκετές εβδομάδες και μήνες.

Θεραπεία – Αποκατάσταση

Πρώτο βήμα αποτελεί η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό ο οποίος θα αποκλείσει κάποιου είδους κάκωση. Μέσω της κινητικής αξιολόγησης εντοπίζεται από πού προήλθε η δυσλειτουργία, και στη συνέχεια γίνεται παραπομπή στον φυσικοθεραπευτή προκειμένου να σχεδιαστεί το εξατομικευμένο ασκησιολόγιο.

Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις:

 • Ορθοσωμίας, όπου ο ασκούμενος θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο πώς να κάθεται και να στέκεται σωστά, χωρίς να επιβαρύνει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
 • Βελτίωσης του εύρους κίνησης του αυχένα.
 • Ενίσχυσης των μυών που σταθεροποιούν τον αυχένα.
 • Ενδυνάμωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
 • Διάτασης των μυών του ώμου και του αυχένα.

Το Manual Therapy αποτελεί μία επίσης αποτελεσματική, ασφαλή και επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο ανακούφισης από τους πόνους, σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και ο ασθενής πολύ ευερέθιστος. Συνδυαστικά μπορεί να γίνει χρήση μέσων ηλεκτροθεραπείας.

Κάποιες φορές μπορεί να γίνει και χρήση ενός μαλακού αυχενικού κολάρου υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ανακουφίζει τα συμπτώματα.

Στο Physioathens διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα ευθειασμού αυχένα. Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2155456802.