Διεύθυνση
Αγ. Ελεούσης 118B, Μαρούσι
Ηλ. Ταχυδρομείο
info@physioathens.gr
Ώρες Λειτουργίας
Δευ-Παρ: 9:00-21:00
Σαβ:9:00-15:00

Θλάση Κοιλιακών

θλάση κοιλιακών 1Η θλάση κοιλιακών συνήθως έχει ένα σταδιακό ξεκίνημα και σχετίζεται με αθλήματα που απαιτούν πολλή περιστροφή, όπως το ποδόσφαιρο και το τένις. Δεν αποκλείεται όμως, να είναι και αποτέλεσμα επίμονης άσκησης των κοιλιακών.

Τι είναι η θλάση και πώς διαβαθμίζεται;

Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυός από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. κλοτσιά).

Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, έχει ταξινομηθεί σε πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού βλάβη:

 • 1ου βαθμού αφορά λίγες μυϊκές ίνες.
 • 2ου βαθμού είναι η βλάβη σε ένα πιο εκτεταμένο αριθμό μυϊκών ινών.
 • 3ου βαθμού είναι η βλάβη που αφορά σε πλήρη ρήξη του μυός.

Αιτίες

Οι αιτίες των μυϊκών θλάσεων είναι οι εξής:

 • Μειωμένη ελαστικότητα των μυών λόγω ανεπαρκούς προθέρμανσης ή παράλειψης διατάσεων.
 • Υπερβολική κόπωση των μυών μετά από παρατεταμένη άσκηση.
 • Κακός εξοπλισμός (π.χ. ακατάλληλα υποδήματα).
 • Άσκηση σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον.
 • Κακή διατροφή και έλλειψη καλίου, νατρίου ή μαγνησίου.
 • Κακή τεχνική κατά την εκτέλεση των ασκήσεων ή υπερεκτίμηση δυνατοτήτων από τον προπονητή ή τον ίδιο τον αθλητή.

Συμπτώματα

 • Κακώσεις 1ου βαθμού: ο αθλητής μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να διαπιστώσει, με το πέρας της άσκησης, ένα βάρος τοπικά με αίσθημα καυσαλγίας.
 • Κακώσεις 2ου βαθμού: ο αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει λόγω του πόνου τοπικά, ο οποίος και υποτροπιάζει σε κάθε προσπάθεια σύσπασης ή και διάτασης του μυός.
 • Κακώσεις 3ου βαθμού: ο αθλητής νιώθει έντονο πόνο. Ο μυς διατέμνεται εντελώς και μπορεί να συνυπάρχει διόγκωση των μαλακών ιστών, διαμέσου του μυϊκού στρώματος, γνωστή ως κήλη.

Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο ενδεδειγμένη εξέταση στην οποία θα στηριχθεί ο ορθοπαιδικός για την ορθή διάγνωσή.

Πρόγραμμα Αποκατάστασης για Θλάση Κοιλιακών

Στις ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού ο ασθενής θα αναρρώσει πλήρως μετά από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Το όλο πρόγραμμα διαρκεί από 2 εβδομάδες μέχρι 1,5 μήνα και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Παγοθεραπεία με εφαρμογή κρύων (και όχι παγωμένων) επιθεμάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών μετά τον τραυματισμό, με σκοπό μείωση του πόνου και του οιδήματος.
 • Μετά το πρώτο 48ωρο, αφού περάσει η οξεία φάση, εφαρμογή ζεστών (και όχι καυτών) επιθεμάτων σε συνδυασμό με ελαφρές μαλάξεις. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας στην τραυματισμένη περιοχή, ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.
 • Αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ακολουθεί ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των κοιλιακών.
 • Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συνεδρίες φυσικοθεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνουν Tecar, υπέρηχους, dry needling και μαλάξεις.

Οι θλάσεις τρίτου βαθμού θεραπεύονται χειρουργικά.

Στο σύγχρονο κέντρο φυσικοθεραπείας Physioathens εξειδικευόμαστε στην αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών. Ύστερα από επικοινωνία και συνεννόηση με τον επιβλέποντα ιατρό σας σχεδιάζουμε ταχύ πρόγραμμα αποκατάστασης για γρήγορη επαναφορά στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού, καλέστε μας στο 2155456802 ή στείλτε μας email στο info@physioathens.gr.

Θλάση γαστροκνημίου (γάμπας) και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση!

θλάση γαστροκνημίουΗ θλάση γαστροκνημίου αποτελεί ένα σχετικά συχνό τραυματισμό που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όταν συσπάται απότομα ο μυς ενώ βρισκόταν σε κατάσταση διάστασης. Μεγάλος κίνδυνος για θλάση στη γάμπα υπάρχει σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις και τον στίβο όπου ο αθλητής κάνει πολλές επιταχύνσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Ανατομία γαστροκνημίου

Ο γαστροκνήμιος μυς σχηματίζεται από τρεις επιμέρους μυς:

 1. τον πιο ογκώδη δικέφαλο γαστροκνήμιο μυ.
 2. τον υποκνημίδιο που είναι μικρότερος επίπεδος μυς και βρίσκεται κάτω από τον γαστροκνήμιο.
 3. τον μακρύ πελματικό μυ, ο οποίος είναι ισχνός και αδύνατος και ο οποίος απουσιάζει εκ γενετής σε ποσοστό της τάξεως του 5- 10 % των ανθρώπων.

Και οι τρεις συνενώνονται σε κοινό καταφυτικό τένοντα, σχηματίζοντας τον Αχίλλειο τένοντα, ο οποίος καταφύεται στο κύρτωμα της πτέρνας.

Τι είναι και πώς συμβαίνει η θλάση γαστροκνημίου;

Η θλάση του γαστροκνημίου συμβαίνει μετά από υπέρμετρη τάση του. Συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκεται σε διάταση και εκτελεί μια δυνατή σύσπαση (π.χ. απότομο τρέξιμο μετά από ηρεμία). Επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από άμεση πλήξη του μυός.

Χωρίζεται σε 3 βαθμούς:
Θλάση πρώτου βαθμού: απλή διάταση των ινών ή πολύ μικρές ρήξεις. Ο ασθενής βιώνει μικρό πόνο στη σύσπαση του μυός, αλλά χωρίς να τον περιορίζει ιδιαίτερα.
Θλάση δευτέρου βαθμού: ρήξη σε μεγαλύτερο αριθμό ινών. Ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει κίνηση. Για την επιστροφή του στις δραστηριότητές του θα χρειαστεί φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.
Θλάση τρίτου βαθμού: είναι η πλήρης ρήξη των ινών του γαστροκνημίου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δραστηριότητας. Ο ασθενής θα χρειαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Διάγνωση

Ο ασθενής συνήθως καταλαβαίνει αμέσως τον τραυματισμό. Νιώθει ένα αίσθημα σκισίματος, το οποίο ανάλογα την έκτασή του θα τον οδηγήσει σε παύση της δραστηριότητας που εκτελούσε ή σε συνέχισή της με πόνο.

Ο πόνος εμφανίζεται στο περπάτημα, στο ανέβασμα σκάλας και γενικά σε δραστηριότητες στις οποίες φορτίζεται ο γαστροκνήμιος. Στην περιοχή υπάρχει οίδημα, μελανιά και σκλήρυνση του μυός.

Ο συνδυασμός του ιστορικού του τραυματισμού με την κλινική διάγνωση θα οδηγήσουν στη σαφή διάγνωση. Τα κλινικά τεστ θα δώσουν τον ακριβή βαθμό της ρήξης, ενώ η μαγνητική τομογραφία και ο διαγνωστικός υπέρηχος θα πιστοποιήσουν το γεγονός και τον βαθμό της ρήξης.

Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση

Στις ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού ο ασθενής θα αναρρώσει πλήρως μετά από ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Το όλο πρόγραμμα διαρκεί από 2 εβδομάδες μέχρι 1 μήνα και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Παγοθεραπεία
 • Περίδεση
 • Taping
 • Manual therapy
 • Tecar
 • Υπέρηχο
 • Dry needling
 • Μάλαξη
 • Διατάσεις
 • Ενδυνάμωση

Είναι πολύ βασικό ο ασθενής, ακόμα και αν βιώνει ένα πολύ μικρό αίσθημα πόνου, να σταματήσει τις δραστηριότητές του και να λάβει την κατάλληλη αγωγή, καθώς μια μη σωστά επουλωμένη ρήξη θα οδηγήσει σε χρόνια βλάβη με συνεχείς επανατραυματισμούς.

Οι θλάσεις τρίτου βαθμού θεραπεύονται χειρουργικά.

Στο σύγχρονο κέντρο φυσικοθεραπείας Physioathens εξειδικευόμαστε στην αποκατάσταση των αθλητικών τραυματισμών. Ύστερα από επικοινωνία και συνεννόηση με τον επιβλέποντα ιατρό σας σχεδιάζουμε ταχύ πρόγραμμα αποκατάστασης για γρήγορη επαναφορά στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για ραντεβού, καλέστε μας στο 2155456802 ή στείλτε μας e-mail στο info@physioathens.gr.

Dry Needling

Στο Σύγχρονο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physioathens εφαρμόζουμε διάφορες τεχνικές αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων το dry needling.

dry needling

Dry needling ή μέθοδος της ξηράς βελόνας ονομάζεται η τεχνική εισαγωγής βελόνας βελονισμού στον μυ ώστε να απελευθερώσει πιθανά μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης (trigger points).

Η ξηρά βελόνα οδηγεί σε χαλάρωση βαθύτερων ιστικών δομών, προκαλώντας έτσι σημαντική βελτίωση στην κίνηση και ανακούφιση από τον πόνο.

Καλείται ‘’ξηρά’’ γιατί η εισαγωγή βελόνας δεν περιλαμβάνει την έγχυση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κλασικές βελόνες βελονισμού που είναι λεπτότερες και καλύτερα αποδεκτές από τον ασθενή.

Διαφορά Dry Needling και Παραδοσιακού Βελονισμού

Το dry needling δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τον παραδοσιακό βελονισμό, καθώς παρότι χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο, η φιλοσοφία εφαρμογής είναι τελείως διαφορετική.

Κατά τον παραδοσιακό βελονισμό οι βελόνες εισάγονται στο σώμα με σκοπό να δώσουν ερεθίσματα που θα κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς αυτοΐασης και θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του οργανισμού.

Το dry needling στηρίζεται στην απενεργοποίηση των trigger point, τα οποία βρίσκονται στους μυς και στην περιτονία. Αυτά ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τον πόνο τόσο στην περιοχή του προβλήματος, όσο και μακριά από αυτό. Η απενεργοποίηση των σημείων αυτών, ακολουθούμενη από εξατομικευμένο ασκησιολόγιο μειώνει ή εξαφανίζει τα συμπτώματα πόνου και βελτιώνει τη λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων.

Θεραπευτικές Ενδείξεις

Το dry needling έχει άμεσα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων και τραυματισμών, όπως:

 • Αυχενικό σύνδρομο
 • Πόνος στην πλάτη
 • Οσφυαλγία
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Παγωμένος ώμος
 • Τενοντίτιδα-τενοντοπάθεια
 • Μυαλγία
 • Κράμπες
 • Δύσκαμπτες αρθρώσεις
 • Σύνδρομο απιοειδούς
 • Σύνδρομο πλατείας περιτονίας
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
 • Πονοκέφαλος-ημικρανία

Ασφάλεια & Υγιεινή

Το dry needling είναι μία ασφαλής μέθοδος που απαιτεί άριστη γνώση ανατομίας και επαγγελματική εκπαίδευση στις τεχνικές ψηλάφησης. Ο ιατρός ή φυσικοθεραπευτής πρέπει πάντα να γνωρίζει τον ακριβή ιστό ή τη δομή όπου εισάγεται η βελόνα.

Επίσης πρέπει να εφαρμόζεται υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής, χρησιμοποιώντας μόνο αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης.

Στο Physioathens εκτελούμε πρώτα έλεγχο αντενδείξεων για τον κάθε ασθενή, ενώ εντοπίζουμε σχετικά ανατομικά οδηγά σημεία προκειμένου να λάβουμε πιθανές τοπικές προφυλάξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά και για ραντεβού, καλέστε μας στο 2155456802 ή στείλτε μας email στο info@physioathens.gr.

Ενημέρωση COVID-19 – Δελτίο Τύπου

Covid-19

Το παρόν αποτελεί δημόσια ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) εκ μέρους του Σύγχρονου Κέντρου Φυσικοθεραπείας  – Physioathens και του κ. Νάσου Κουτσουραδή, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του κέντρου.

Αποτελεί επίσης ημερολόγιο ενεργειών που λάβαμε και λαμβάνουμε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας COVID19.

Το Physioathens παρέμεινε ανοικτό όλη αυτή την δύσκολη περίοδο της καραντίνας εξυπηρετώντας ΜΟΝΟΝ επείγοντα περιστατικά!

Διαβεβαιώνουμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας, των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας παραμένει αυστηρά η προτεραιότητά μας.

Καθώς ο νέος κορωνοϊός 2019 (COVID-19) έχει εθνική και παγκόσμια επίδραση, κρίνουμε σημαντικό να επικοινωνήσουμε μαζί σας τα μέτρα που λαμβάνουμε στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας.

Από 13 Μαρτίου 2020 έχουμε προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

 1. Από 13 Μαρτίου 2020, τηρώντας τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών φορέων και των εθνικών υπηρεσιών υγείας, το Κέντρο μας εξυπηρετεί μόνο πολύ επείγοντα περιστατικά.
 2. Από 14 Μαρτίου 2020 αναστείλαμε προσωρινά τη λειτουργία των υπηρεσιών “Αθλητικής Μάλαξης” και “Θεραπευτικής Γυμναστικής”. Οι υπηρεσίες μας περιορίστηκαν μόνο σε Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας και μόνο στο ΚΕΝΤΡΟ μας, του οποίου τροποποιήσαμε τη λειτουργία, δημιουργώντας νέες διαδικασίες και βάρδιες πάντα σε συνεννόηση με τις ομάδες των τμημάτων. Επίσης, δεν παρείχαμε  υπηρεσίες που αφορούν σε μετρήσεις αθλητών (running analysis, πελματογραφήματα κ.λπ.).
 3. Στους εργαζόμενους που μπορούσαν  να εργαστούν από το σπίτι (τμήμα Marketing & Social Media, τμήμα Development & Design , γραμματεία), παρείχαμε άμεσα όλες τις τεχνικές δυνατότητες να το πράξουν.
 4. Για τους εργαζόμενους των λειτουργικών τμημάτων που εκτελούσαν εργασία:
  • τηρείται περιορισμός όσο το δυνατόν λιγότερων ατόμων στον χώρο τους
  • χορηγήσαμε προληπτικά όλο τον προβλεπόμενο προστατευτικό εξοπλισμό
  • συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα συνεχούς απολύμανσης επιφανειών εργασίας, καθώς και χώρων κοινόχρηστων και ιδιωτικών.
  • αναβάλαμε όλες τις ομαδικές καθιερωμένες συναθροίσεις (meetings) μέχρι νεωτέρας.
  • λάβαμε μέτρα για τον περιορισμό ακόμα και των διαπροσωπικών συναντήσεων και σε κάθε περίπτωση τηρείται η ασφαλής απόσταση μεταξύ τους (2+ μέτρα).
 5. Στους εργαζόμενους που λόγω των μέτρων πρέπει να απέχουν από την εργασία τους έχουμε συστήσει να παραμείνουν στο σπίτι τους ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των εθνικών υπηρεσιών υγείας. Η εταιρεία μας άμεσα παρέχει στους εργαζόμενους την πληροφόρηση των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης λόγω του νέου κορωνοϊού, τα οποία υλοποιούνται στο ακέραιο.
 6. Υπενθυμίσαμε επίσης ότι οι ενδεικνυόμενες καθημερινές προληπτικές ενέργειες που ΟΛΟΙ μας ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ κι αν βρισκόμαστε για την πρόληψη της εξάπλωσης των αναπνευστικών ιών, είναι:
  • Πλένουμε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και/ή χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.
  • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο μιας χρήσης ή ένα μανίκι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Πετάμε αμέσως το χαρτομάντηλο σε έναν κλειστό κάδο απορριμμάτων.
  • Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με τους αρρώστους.
  • Μένουμε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.
  • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα συχνά αγγιζόμενα αντικείμενα και επιφάνειες.

Εάν το ζήτημα γίνει πιο σοβαρό για την περιοχή μας, θα ακολουθήσουμε πιστά και τις νεότερες οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Με βάση την καθοδήγηση που έχουμε λάβει και τη γενική κατάσταση της ετοιμότητάς μας, είμαστε βέβαιοι ότι οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να είναι ασφαλείς και έτοιμες να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς μας.

Είμαι πολύ περήφανος για όλο το προσωπικό της εταιρείας μας που σε αυτή την άνευ προηγουμένου συγκυρία επιδεικνύει υψηλότατο επίπεδο ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Πέραν της άμεσης τήρησης αυστηρών κανόνων υγιεινής, μετακίνησης, συνάθροισης και συντονισμού, αποτελούν υποδειγματικούς οικοδεσπότες.

Εκτιμούμε κάθε επισκέπτη που μας τιμά με την παρουσία του.

Νάσος Κουτσουραδής
Ιδιοκτήτης Σύγχρονου Κέντρου Φυσικοθεραπείας – PHYSIOATHENS
Αγίας Ελεούσης 118 Β  – Μαρούσι Αττικής
Δημοσιεύτηκε: 27.4.2020

Κύστη του Baker στο Γόνατο

Κύστη του Baker στο Γόνατο

 

Ο όρος «κύστη Baker»  περιγράφει κύστες οι οποίες εμφανίζονται στην οπίσθια-έσω επιφάνεια του γόνατος μεταξύ της έσω κεφαλής του γαστροκνημίου και του τένοντα του ημιυμενώδους.

Πήρε το όνομά της από τον BAKER το 1877 ο οποίος την περιέγραψε ως μία ευμεγέθη ιγνυακή κύστη που δημιουργείται από παγίδευση υγρού μέσα σε ένα ορογόνο θύλακο, σχηματιζόμενη από τον ημιυμενώδη τένοντα. Παρατήρησε επίσης επικοινωνία της κύστης με την άρθρωση με υγρό το οποίο διαφεύγει μέσα στο ορογόνο θύλακο, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στην άρθρωση με ανάδρομη πορεία.

Κλινική Εικόνα

Οι ιγνυακές κύστεις εμφανίζονται σαν μία μάζα στην οπίσθια έσω επιφάνεια του γόνατος. Στα παιδιά η ιγνυακή κύστη είναι ασυμπτωματική και συνήθως παρατηρείται από το ίδιο το παιδί. Στους ενήλικες η κύστη προκαλεί πόνο και μία αίσθηση πληρότητας στο οπίσθιο μέρος του γόνατος, η οποία επιδεινώνεται κατά την άσκηση ή κατά την κάμψη ή έκταση του γόνατος. Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται με συμπτώματα της υποκείμενης νόσου (ρήξη μηνίσκου, οστεοαρθρίτιδα κ.λπ.).

Στην περίπτωση ρήξης της κύστης προκαλείται έντονος πόνος και οίδημα στη γάμπα, οπότε και κάνουμε λόγο για «σύνδρομο ψευτοθρομβοφλεβίτιδος» διότι τα σημεία και τα συμπτώματα ταιριάζουν με την θρομβοφλεβίτιδα.

Αιτίες

Η κύστη Baker μεγαλώνει εξαιτίας της υπερβολικής έκκρισης αρθρικού υγρού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν προκαλείται φλεγμονή στην άρθρωση του γόνατος. Οι βασικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή είναι:

 • Ρήξη μηνίσκου
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Υμενίτιδα
 • Φυματίωση. 

Διάγνωση & Θεραπεία

Ένα φλεβικό υπερηχογράφημα Doppler είναι χρήσιμο για την διαφοροδιάγνωση της θρομβοφλεβίτιδας.

Η μαγνητική τομογραφία του γόνατος είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της κύστης. Αν η μαγνητική τομογραφία δεν δείξει βλάβη στην άρθρωση, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή έγχυση κορτικοειδών και φυσικοθεραπεία.

Ωστόσο, αν υπάρχει ενδοαρθρική βλάβη, τότε ο ορθοπαιδικός προτείνει τη λύση της αρθροσκόπησης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων διώχνει την κύστη. Αν ούτε τότε λυθεί το πρόβλημα, γίνεται χειρουργική εκτομή της κύστης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ορθοπαιδικός σε επικοινωνία με τον ασθενή θα αποφασίσουν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Συντηρητικά, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που έχει προτείνει ο γιατρός, η φυσικοθεραπεία θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και κυρίως περιλαμβάνει:

 • Ηλεκτροθεραπεία (Tecar κ.λπ.)
 • Laser
 • Κινησιοθεραπεία (βελτίωση εύρους τροχιάς ROM, ενδυνάμωση περιαρθρικών μυών, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας)
 • Κρυοθεραπεία
 • Περίδεση γόνατος

Γόνατο του ποδηλάτη: ένας συχνός τραυματισμός που απαιτεί μεγάλη προσοχή

Γόνατο του ποδηλάτη

Το σύνδρομο του επιγονατίδο-μηριαίου πόνου είναι γνωστό ως «γόνατο του ποδηλάτη» και είναι το πιο κοινό από τις παθήσεις της ποδηλασίας. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα. Προκαλείται από μη φυσιολογική κίνηση και μπορεί να οδηγήσει σε φθορά στην οπίσθια επιφάνειά της.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ερεθισμό, ενόχληση, τραυματισμό ακόμα και μόνιμη κατάσταση πόνου στο γόνατο:

 • Λάθος ύψος στη σέλα. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία προβλημάτων στους αρχάριους ποδηλάτες που δεν έχουν κάνει bike fitting. Ανάλογα με το που αισθάνεστε τον πόνο, ένας έμπειρος προπονητής θα καταλάβει εάν πρέπει να κατέβει ή να ανέβει η σέλα.
 • Λάθος κλίση της σέλας
 • Λανθασμένο q-factor
 • Λάθος τοποθέτηση στα σχαράκια, καθώς και λάθος κατεύθυνση της μύτης του παπουτσιού
 • Βαριά πατήματα
 • Απότομη αύξηση χιλιομέτρων
 • Απότομη επιβάρυνση με ανηφόρες
 • Λανθασμένη τεχνική με τα γόνατα να είναι στραμμένα προς τα έξω ή προς τα μέσα
 • Κακή εφαρμογή ρούχων και παπουτσιών

Αντιμετώπιση

Εάν τυχόν υπάρξει ενόχληση ή τραυματισμός στο γόνατο πρέπει το ταχύτερο δυνατό να σας εξετάσει ο Ορθοπαιδικός σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αγνοήσετε ή να το καθυστερήσετε. Οι ενδείξεις είναι συνήθως σταδιακές και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστούν τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαχτείτε από τις επιπτώσεις.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου επιγονατιδομηριαίου πόνου μπορεί να εμπεριέχει πολλά σκέλη. Αρχικά με διαμόρφωση της καθημερινότητας του ασθενούς, με φυσιοθεραπείες, ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών κάτω άκρου και φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών μέσων, η αρθροσκόπηση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης, μόνη ή σε συνδυασμό και με άλλη επέμβαση, για να διορθωθεί διεγνωσμένη υπάρχουσα ανατομική διαταραχή.

προπόνηση κολύμβησης

Προπόνηση ξηράς… για κολυμβητές

Με τις περισσότερες πισίνες του κόσμου να είναι κλειστές, θέλουμε να δώσουμε στους κολυμβητές και τους προπονητές μία εναλλακτική σειρά ασκήσεων “ξηράς” που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν σε φόρμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η προπόνηση στοχεύει τόσο στη διατήρηση της αερόβιας ικανότητας, όσο και στην ενδυνάμωση. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό, αν και κάποιοι τυχεροί ενδεχομένως να διαθέτετε κάποιο μηχάνημα για αερόβια άσκηση.

 1. Ξεκινήστε με 10 λεπτά αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο στο δρόμο, ανέβασμα σκάλας, σχοινάκι κ.λπ.
 2. Πραγματοποιήστε τον παρακάτω κύκλο 2 φορές (1 λεπτό άσκηση, 30″ διάλειμμα)
  1. Κίνηση πεταλούδας (εστίαση στην εμπλοκή του κορμού)
  2. Κίνηση ύπτιου (εστίαση στη σύνδεση των ώμων στον κορμό)
  3. Κίνησης πρόσθιου (εστίαση στην τεχνική)
  4. Κίνηση ελεύθερου (εστίαση στην τεχνική)
 3. Επαναλάβετε 10 λεπτά αερόβιου
 4. Πραγματοποιήστε τον παρακάτω κύκλο 2 φορές (1 λεπτό άσκηση, 30″ διάλειμμα)
  1. Ξαπλώστε μπρούμυτα και σηκώστε τα χέρια και τα πόδια, διατηρώντας τα σε έκταση, και ενεργοποιώντας τους χαμηλότερους μυς της πλάτης.
  2. Γυρίστε ανάσκελα, με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και κάντε ψαλιδάκια με τα πόδια.
  3. Πρόσθιες προβολές
  4. Επαναλάβετε τα ψαλιδάκια
 5. Πραγματοποιήστε τον παρακάτω κύκλο 3 φορές (1 λεπτό άσκηση, 30″ διάλειμμα)
  1. Καθίσματα με τα πόδια ανοιχτά στο πλάι
  2. Push Ups με ανοιχτή λαβή
  3. Burpees
  4. Ποδήλατα σε ύπτια θέση
 6. Πραγματοποιήστε τον παρακάτω κύκλο 3 φορές (1 λεπτό άσκηση, 30″ διάλειμμα)
  1. Οπίσθιες προβολές
  2. Push Ups με κλειστή λαβή
  3. V-ups (κοιλιακούς)
  4. Rock Climbers με εναλλασσόμενα πόδια
κουτσουραδης-τριαθλο

Πώς η «μυϊκή μνήμη» θα μας βοηθήσει να διατηρηθούμε σε φόρμα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για όσους έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κολυμβητές, αθλητές ομαδικών αθλημάτων, ακόμα και δρομείς ή ποδηλάτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες νιώθουν τους κόπους τους να χάνονται υπό το καθεστώς της καραντίνας και της κοινωνικής απομάκρυνσης.

Ωστόσο, νέες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι οι μυϊκές ομάδες που έχουν γυμναστεί στο παρελθόν, αναπτύσσουν μοριακή μνήμη της άσκησης, που διατηρείται ακόμη και ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας. Μόλις αρχίσουμε πάλι να ασκούμαστε, η μυϊκή αυτή μνήμη αφυπνίζεται και επιταχύνει τη διαδικασία ανάκτησης της αρχικής μυϊκής μάζας.

Η κοινή αντίληψη για τη μυϊκή μνήμη αφορά την ικανότητα του ανθρώπου να αποκτά δεξιότητες, τις οποίες δεν ξεχνάει ποτέ, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δραστηριοτήτων αυτών εντυπώνονται μόνιμα στους νευρώνες μας και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο για μελλοντική χρήση.

1η έρευνα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες που δεν γυμνάζονταν και ολοκλήρωσαν 12 εβδομάδες γυμναστικής με βάρη, ενίσχυσαν σημαντικά τη μυϊκή τους μάζα. Ο όγκος αυτός εξαφανίστηκε όταν διέκοψαν τη γυμναστική, για να επανέλθει ταχύτερα όταν άρχισαν πάλι την άσκηση.

2η έρευνα

Σε πειραματόζωα, μυϊκά κύτταρα ποντικών και αρουραίων ανέπτυξαν επιπλέον πυρήνες όταν τα ζώα ασκούνταν τακτικά. Τμήματα των νέων αυτών πυρήνων παρέμειναν ενεργά ακόμη και όταν τα πειραματόζωα διέκοψαν την άσκηση. Οι επιπλέον πυρήνες ενδέχεται να προετοιμάζουν τους μυς για ταχεία επανάκτηση όγκου και ισχύος όταν τα ζώα αρχίσουν πάλι να γυμνάζονται. Η ανάπτυξη επιπλέον πυρήνων δεν παρατηρείται, όμως, στον άνθρωπο.

3η έρευνα

Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν 19 νέους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό γυμναστικής ή σπορ. Τους ζήτησαν να γυμνάσουν ένα μόνο πόδι ο καθένας. Η γυμναστική διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ οι εθελοντές διέκοψαν εντελώς κάθε άσκηση για 20 εβδομάδες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική δραστηριότητα των γυμνασμένων ποδιών επέτρεψε στους μυς να είναι γενετικά και μεταβολικά πιο έτοιμοι για ενίσχυση και διόγκωση, παρά οι μύες των ποδιών που δεν είχαν ασκηθεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι, έτσι, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσους είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν έγκλειστοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όταν λοιπόν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, η μυϊκή μας μάζα αναμένεται να αποκατασταθεί ταχύτατα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στο μεταξύ, όλοι μας μπορούμε να διατηρηθούμε σε φόρμα με χαλαρή άσκηση ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

αναπνευστική φυσικοθεραπεία 1

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία: Επίκαιρη Όσο Ποτέ

Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα, η συνδρομή των φυσικοθεραπευτών αποδεικνύεται πολύτιμη. Ας δούμε όμως πρώτα, τι είναι η αναπνευστική φυσικοθεραπεία.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της φυσικοθεραπείας που ασχολείται με τις ασκήσεις και τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το πνευμονικό εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα, η κυστική ίνωση, οι βρογχεκτασίες και η πνευμονική ίνωση.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ο φυσικοθεραπευτής καλείται να κινήσει τις αρθρώσεις του θώρακα και κυρίως τις σπονδυλοπλευρικές και εγκαρσιοπλευρικές διαρθρώσεις αλλά και να εφαρμόσει ειδικά προγράμματα άσκησης με σκοπό τη βελτίωση του πνευμονικού αερισμού και μέσω αυτής της φυσικής κατάστασης των ασθενών.

Ο φυσικοθεραπευτής που ασχολείται με την αναπνευστική φυσικοθεραπεία πρέπει να ενημερώνεται λεπτομερώς από τον θεράποντα ιατρό για την πάθηση και τις προφυλάξεις που σχετίζονται με το πρόβλημα του ασθενούς. Κατόπιν εξετάζοντας τον ασθενή κάνει τη δική του αξιολόγηση σχετικά με τη στάση του σώματός του, το σχήμα του θώρακα, τον τρόπο που αναπνέει, τη δύσπνοια, το βήχα, τις εκκρίσεις και τη γενικότερη κατάστασή του (χρώμα του προσώπου, των χειλιών, ψυχική διάθεση κ.λπ.). Έτσι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναπνευστικής φυσικοθεραπείας κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Ενδείξεις & Αντενδείξεις

Όλες οι τεχνικές που εκτελούνται κατά την αναπνευστική φυσικοθεραπεία έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις.

Οι κυριότερες ενδείξεις είναι:

 • κατακράτηση εκκρίσεων
 • διαταραχή των αναπνεόμενων όγκων και των αερίων του αρτηριακού αίματος
 • διαταραχή της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της αντοχής και της δύναμης των αναπνευστικών μυών
 • παθολογικά πρότυπα αναπνοής

Οι δε αντενδείξεις και προφυλάξεις έχουν να κάνουν κυρίως με παθολογικές καταστάσεις του ασθενή. Οι κυριότερες αυτών είναι:

 • οστεοπόρωση
 • κατάγματα
 • ανωμαλίες στα ζωτικά σημεία
 • εγκυμοσύνη
 • πνευμονικό οίδημα
 • καταστάσεις όπως ο καρκίνος
μυοσκελετική υγεία 1

Καραντίνα και διατήρηση μυοσκελετικής υγείας: 10 συμβουλές απο τον φυσικοθεραπευτή σας

Με τους χώρους άθλησης να παραμένουν κλειστοί σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, η διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας αποτελεί πρόκληση για τους περισσότερους. Ο Νάσος Κουτσουραδής, πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής και ιδρυτής του Physioathens, σας δίνει 10 συμβουλές για να το πετύχετε.

 1. Παραμείνετε ενεργοί. Ακόμα και αν δεν διαθέτετε κάποιο όργανο γυμναστικής, μπορείτε να ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού ή να παίξετε με τα παιδιά. Επίσης μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας σε Facebook και Instagram όπου δημοσιεύουμε ασκήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό
 2. Μην υπερβάλλετε με τις νέες ασκήσεις. Και κυρίως μην προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το θερμιδικό κενό του ποδηλάτου, τρεξίματος κ.λπ., με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Θα τραυματιστείτε. Εκτελέστε τις με μέτρο.
 3. Μην ξεχνάτε το ζέσταμα. Ξεκινήστε το πρόγραμμά σας με χαλαρό τρέξιμο γύρω από το σπίτι ή επί τόπου αναπηδήσεις.
 4. Στο τέλος κάντε ένα πλήρες πρόγραμμα διατάσεων. Τεντώστε καλά τους μυς σας, χωρίς όμως να υπερβάλετε.
 5. Προσοχή στη διατροφή. Είναι βασική για τη διατήρηση υγιών οστών και δυνατών μυών. Δώστε έμφαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε άπαχες πρωτεΐνες. Τα όσπρια αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή και συνάδουν με τη Σαρακοστή.
 6. Η απώλεια κιλών επίσης βοηθά στη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας, αφού λιγότερα κιλά σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Ειδικά τώρα που #menoumespiti μπορούμε να μαγειρέψουμε υγιεινά γεύματα και να περιορίσουμε παράλληλα τη θερμιδική κατανάλωση.
 7. Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Εκτός του ότι το νερό είναι απαραίτητο για τους μυς, θα σας βοηθήσει να ξεγελάσετε την πείνα σας. Προσοχή στα παγωμένα ροφήματα…
 8. Ευκαιρία να κοιμηθείτε καλά. 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητες για τη μυϊκή ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο ύπνος ενισχύει την ανάπτυξη των μυών μέσω της πρωτεϊνικής σύνθεσης και της απελευθέρωσης της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.
 9. Καταναλώστε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D. Ο εγκλεισμός στο σπίτι και η κατ’ επέκταση αποφυγή του ήλιου είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει έλλειψη βιταμίνης D. H βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι βασικό για τη διατήρηση δυνατών μυών και υγιών οστών.
 10. Φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση πολλών μυοσκελετικών παθήσεων, καθώς και στην πρόληψή τους. Χαλαρώστε διαβάζοντας ένα από τα βιβλία που σας προτείνουμε στις σελίδες μας στο Facebook και το Instagram, συζητήστε με τους οικείους σας και μείνετε μακριά από πράγματα που σας ταράζουν.