Οστικό Οίδημα
Τι είναι το οστικό οίδημα
Το οστικό οίδημα (bone bruise) είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού και αποτελεί ένα είδος κάκωσης που συναντάται συχνά σε μαραθωνοδρόμους, καθώς και σε αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενα άλματα.
Προκαλείται λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και υπερφόρτισης μιας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος (σύνδρομο υπέρχρησης), με αποτέλεσμα να ραγίζει μέρος των δοκίδων που στηρίζουν το σπογγώδες υλικό του οστού. Ο τραυματισμός αυτός είναι γνωστός και ως περιοστικό αιμάτωμα. Αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή, μπορεί να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
Σε επιστημονική έρευνα που διεξήχθη το 1988, ασθενείς με πόνο στο ισχίο και το γόνατο υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρουσιάζουν μεταβολή στην πυκνότητα του μυελού των οστών, κατάσταση που δεν ήταν εμφανής με την απλή ακτινογραφία. Η πάθηση που εντόπισαν για πρώτη φορά οι ερευνητές ονομάστηκε «οίδημα του μυελού των οστών». Σήμερα αναφέρεται συνήθως ως «οστικό οίδημα», ονομασία που αντανακλά την τραυματική φύση της.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Πόνος ή ευαισθησία που επιμένει ακόμη και αφού υποχωρήσουν οι μώλωπες στο υπερκείμενο δέρμα.
- Διόγκωση στο σημείο τραυματισμού και στα μαλακά μόρια γύρω από αυτό.
- Μούδιασμα και πιθανή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος επί της πάσχουσας περιοχής.
- Δυσκαμψία στις γειτονικές αρθρώσεις.
- Οξύς πόνος στην περιοχή κατά την άθληση.
Πώς αντιμετωπίζεται
- Εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή, αμέσως μετά τον τραυματισμό, για τη μείωση του πρηξίματος.
- Ανάπαυση από αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που επιβαρύνουν την κατάσταση. Πολλές φορές, ο γιατρός προτείνει για τον πρώτο καιρό βάδιση με πατερίτσες και τοποθέτηση κνημοποδικού νάρθηκα.
- Επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό ή/και φυσικοθεραπευτή για έγκυρη διάγνωση.
- Φυσικοθεραπείες με τη χρήση διαμαγνητικής αντλίας και εντοπισμένης ραδιοσυχνότητας, για επιτάχυνση της θεραπείας.
- Σωστή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ και βιταμίνη C, που συμβάλλουν στην επούλωση του οστικού οιδήματος.
- Λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής, για ανακούφιση από τον πόνο και θωράκιση του οργανισμού.
Τι χρειάζεται να θυμάστε
- Η μαγνητική τομογραφία είναι η πιο ακριβής διαγνωστική εξέταση για το οστικό οίδημα.
- Στη σοβαρή του μορφή, το οστικό οίδημα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να νεκρώσει μέρος του οστού. Αν και αυτή η βλάβη δεν είναι συνήθης, είναι μη αναστρέψιμη.
- Παράγοντες που συνυπολογίζονται στα αίτια του οστικού οιδήματος και καταγμάτων κοπώσεως είναι η οστεοπενία και η οστεοπόρωση. Επίσης η κακή απορρόφηση του ασβεστίου ή η έλλειψη βιταμίνης D3. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η συνεχής αλλαγή τερέν, η απότομη υπερφόρτωση προπόνησης, η μεταβολή της τεχνικής και ο έντονος κραδασμός από άλματα. Τέλος, τις γυναίκες αθλήτριες επηρεάζουν οι ορμονικές διαταραχές και η αμηνόρροια.
- Είναι σημαντικό ο ιατρός να διαχωρίσει ένα τραυματικό οστικό οίδημα από παθήσεις με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως η μεταναστευτική οστεοπόρωση ή η οστεονέκρωση.
- Για τη μείωση της διόγκωσης, ο πάγος, μέσα σε νοτισμένη πετσέτα, εφαρμόζεται στο τραυματισμένο σημείο για 10 με 15 λεπτά, κάθε 3-4 ώρες. Ο πάγος χρησιμοποιείται για 2-3 ημέρες από την ημέρα τραυματισμού ή μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα.
- Είναι σημαντική η αποφόρτιση του πάσχοντος μέλους, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η πλήρης αδράνεια. Το ιδανικό είναι να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης κλειστής κινητικής αλυσίδας, ανάλογα με το σημείο του τραυματισμού.
- Εάν ο αθλητής αγνοήσει τον πόνο που προκαλεί το οστικό οίδημα, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να καταρρεύσει το φλοιώδες οστό και να προκληθεί κάταγμα κόπωσης.