Σύνδρομο κροτούντος ισχίου
Τι συμβαίνει όταν νιώθουμε το ισχίο να «χτυπάει»;
Ως κροτούν ισχίο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μια αίσθηση αναπήδησης στο ισχίο, η οποία συνοδεύεται από κριγμό, επώδυνο ή ανώδυνο. Οι ασθενείς πολλές φορές αναφέρουν ότι νιώθουν σαν να «χτυπάει» η περιοχή του ισχίου.
Η συγκεκριμένη αίσθηση μπορεί να παρουσιαστεί τόσο στην καθημερινότητα (βάδισμα, ανέβασμα σκάλας, έγερση από καθιστή σε όρθια θέση), όσο και σε αθλητικές δραστηριότητες, επηρεάζοντας συχνά τους δρομείς, αλλά και τους χορευτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο ονομάζεται και «ισχίο του χορευτή».
Θεραπεία και αποκατάσταση κροτούντος ισχίου – Η σημασία της φυσικοθεραπείας
Ανάλογα με τη διάγνωση που θα προκύψει μετά από κλινική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο, προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία. Το κροτούν ισχίο αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγείται κορτιζόνη.
Για την πλήρη αποκατάσταση συνιστώνται συνεδρίες φυσικοθεραπείας, που συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου, επαναφέρουν την ελαστικότητα στο σημείο και λειτουργούν προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του φαινομένου στο μέλλον. Με τη συντηρητική θεραπεία, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε 6-8 εβδομάδες.
Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση με φυσικοθεραπεία
Ορισμένες από τις τεχνικές που ακολουθούν οι φυσικοθεραπευτές για την ανακούφιση του πόνου όταν το κροτούν ισχίο βρίσκεται σε οξεία φάση είναι οι εξής:
- Θεραπευτική μάλαξη που στοχεύει στη βαθιά χαλάρωση των ιστών στους μηριαίους και γλουτιαίους μυς.
- Τεχνικές μυοπεριτοναϊκής απελευθέρωσης.
- Ήπιες ενεργητικές και παθητικές διατάσεις.
- Χρήση τεχνικών όπως οι υπερήχοι και η φωνοφόρηση.
Προτεινόμενες ασκήσεις αποκατάστασης
Οι ασκήσεις που ακολουθούν συνιστώνται στην περίπτωση του κροτούντος ισχίου, καθώς επιταχύνουν την αποκατάσταση, βελτιώνουν την κινητικότητα του σημείου και προσφέρουν ενδυνάμωση.
Διάταση λαγονοκνημιαίας ταινίας (Iliotibial band stretch)
Σταθείτε όρθιοι κοντά σε τοίχο, με το πάσχον πόδι από τη μέσα πλευρά. Στηρίξτε το αντίστοιχο χέρι στον τοίχο για ισορροπία. Σταυρώστε το υγιές πόδι μπροστά από το πάσχον διατηρώντας το πέλμα του πάσχοντος ποδιού σταθερό. Γείρετε με φορά αντίθετη προς τον τοίχο, διατηρώντας τη διάταση για 15-30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 2-4 φορές.
Διάταση απιοειδούς μυός (Piriformis stretch)
Ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να πατούν στο έδαφος. Τοποθετήστε τον αστράγαλο του πάσχοντος ποδιού στον μηρό του αντίθετου ποδιού, πάνω από το γόνατο. Με τη βοήθεια των χεριών σας, ανασηκώστε το γόνατο του υγιούς ποδιού από το έδαφος. Τραβήξτε απαλά το γόνατο προς το θώρακα έως ότου νιώσετε τη διάταση στο γλουτό και το ισχίο του πάσχοντος ποδιού. Μείνετε σε αυτή τη στάση 15-30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 2-4 φορές.
Γέφυρα (Bridging)
Ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα γόνατα λυγισμένα, ώστε να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών. Σπρώξτε το έδαφος με τα πέλματά σας, σφίξτε τους γλουτούς και ανασηκώστε τη λεκάνη από το έδαφος, τόσο ώστε να σχηματίσει μια ευθεία γραμμή με τα γόνατα και τους ώμους. Μείνετε στη θέση αυτή για 6 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας κανονικά, και κατόπιν κατεβάστε αργά τη λεκάνη στο έδαφος. Αναπαυθείτε για έως 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 8-12 φορές.
Ενδυνάμωση απαγωγών (Clamshell)
Ξαπλώστε στο πλάι, με το πάσχον πόδι προς τα επάνω και χρησιμοποιήστε μαξιλάρι για τη στήριξη του κεφαλιού. Τα γόνατα και τα πέλματα ακουμπούν μεταξύ τους και τα γόνατα είναι λυγισμένα. Ανασηκώστε το επάνω γόνατο, διατηρώντας τα πέλματα μαζί και τη λεκάνη σταθερή. Τα πόδια θα πρέπει να ανοίγουν σαν αχιβάδα. Μείνετε με το γόνατο ανασηκωμένο για 6 δευτερόλεπτα και κατόπιν κατεβάστε το αργά. Αναπαυθείτε για έως 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 8-12 φορές.